Is jouw PR bureau wel zo speciaal?

Blog
Opinie
Jody Koehler
21-11-2016
Nog 6 weken en dan zit het jaar 2016 erop. Reden voor veel klanten én PR bureaus om nog even flink gas te geven óf om langzaamaan af te remmen en rustig uit te rollen. Nog 40 dagen dus om als professional terug te blikken en met positiviteit vooruit te kijken. Ik heb mijzelf voorgenomen om vooral dat laatste te doen. Het was me namelijk wel een jaartje, zowel zakelijk als privé. Ik heb besloten om één vraag centraal te zetten in deze periode. De vraag die een student mij een paar weken geleden stelde: wat maakt Coopr nu eigenlijk zo speciaal?

Eén grote PR klont
Wist jij namelijk dat PR bureaus helemaal niet zo speciaal zijn en eigenlijk reteveel op elkaar lijken? En Coopr net zo goed hoor. Dat wij allemaal dezelfde woorden gebruiken op onze websites en veel Marketing Directeuren of EMEA PR Managers nauwelijks nog het verschil zien. Dat nieuwe bureaus fris uit de startblokken komen maar over tijd samensmelten tot één grote PR klont. Mijn conclusie na wat avondjes huiswerk: wij hebben als industrie een chronisch tekort aan differentiatie. En nog veel erger, ik denk dat veel PR bureaus ook niet zo graag 'speciaal' gevonden willen worden. Er wordt liever geen keuze gemaakt. Geen persoonlijkheid en lef getoond. De breedte is veel veiliger, want wij willen allemaal aardig gevonden worden uit angst voor het mislopen van pitchkansen. Terwijl juist een duidelijke, verfijnde positie in de niche zorgt voor winst.

In een land waar honderden PR bureaus actief zijn heeft elk PR bureau ongeveer 5 directe concurrenten. Het is dus van groot belang dat je binnen dat rijtje niet genegeerd wordt. Hoe je dat doet? Hierbij een 6-tal onderwerpen waar ik als bureaudirecteur zeker over na ga denken de komende weken.

1. Positionering
Elk PR bureau zegt ongeveer het volgende: full service, geïntegreerd, creatief, strategisch, digital, content en (heel modern) data. Aangevuld met bijzinnetjes als continue klantfocus, opererend als partner en senior betrokkenheid. Mijn conclusie: dit is sales-taal en geen positionering. Kies eerder voor iets kort en krachtigs als: PR bureau gespecialiseerd in Fitness & Instagram. Niet te negeren.

2. Persoonlijkheid
Geef het bureau een gezicht. Bij ons is dat overduidelijk Jos. Een bewuste keuze tussen ons beiden en hij is misschien wel onze beste case qua CEO profiling. Stap naar voren, deel je inhoudelijk mening en expertise. Dit deden Edward Bernays en David Ogilvy al in de vorige eeuw en Richard Edelman tot de dag van vandaag. Niet te negeren.

3. Specialiseren
Veel concullega's denken: 'Als ik mij specialiseer, dan verlies ik toch de kans om voor veel klanten te pitchen?' Dit is oprecht een misvatting. Een PR bureau gespecialiseerd in Tech zal het in veel gevallen afleggen van een PR bureau gespecialiseerd in Mobile. Durf een niveau dieper te gaan. Niet te negeren.

4. Claim
Thought leadership is een krachtig instrument en bureaus kunnen hierop inzetten door bijvoorbeeld onderzoek te omarmen. Herinner je je nog de Social Media Monitor van Social Embassy? Geweldige positie geclaimd hiermee. Niet te negeren! Ook in de wereld van PR is genoeg te claimen en te vertellen nog. Bekijk maar eens onderstaande Marketing vs. PR trend. Daar kan iemand toch wel iets mee?

trends.embed.renderExploreWidget("TIMESERIES", {"comparisonItem":,"category":0,"property":""}, {"exploreQuery":"date=all&q=Marketing,PR","guestPath":"https://www.google.nl:443/trends/embed/"});

5. Lol
Zijn wij als industrie ook niet iets te serieus geworden? Het oogt soms allemaal wat braafjes. Ik beschouw het als een gemeenschappelijk plicht om weer wat leuker te worden als industrie. Om wat trotser te zijn, meer ballen te tonen en veren uit te delen. Zodat ze ons niet kunnen negeren! En dat wij dit ook uitstralen op originele wijze via onze pitches, websites of feestjes. De reclamewereld eert tweewekelijks al haar talenten en cases. Met een vet feest, 196 award-categorieën en duizenden mensen aangeschoten op het podium. Binnen de PR is dit 1 keer per jaar, 4 categorieën en inhoudelijke presentaties van 8 mensen. WTF!?

6. Websites
Wij hopen begin volgend jaar onze 4e website te presenteren. En dat is best veel, voor een jong bureau. Maar wij weten dat een potentiële klant binnen 8 seconden onze website (dus ook ons) beoordeelt. Hij of zij wil dan weten: wat maakt dit bureau speciaal én wat kunnen ze voor mij betekenen? Kijk hier zelf ook eens goed naar en probeer eens anders te zijn. De mooiste case die ik op dit gebied ken: BooneOakley.com en hun YouTube website met 1.3 miljoen views. Dit aantal... niet te negeren natuurlijk.

Dus beste concullega, werk aan de winkel voor 2017. Laten we vooruit kijken en als PR bureaus weer speciaal worden. Zodat niemand ons zal negeren.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief