Kick off: Food & Drinks Trends met Marcus Polman

Als Coopr Foodies is het niet alleen belangrijk dat we op de hoogte zijn van het communicatievak, ook zijn wij steeds op zoek naar de nieuwste, hipste en natuurlijk lekkerste foodtrends. Voor een groot deel om onze klanten van gedegen advies te voorzien of mee te kunnen kletsen met influencers, maar ook omdat we stuk voor stuk gek zijn op eten. En we willen deze zoektocht niet voor onszelf houden, want: kennis moet je delen. Niet de standaard top 25 lijstjes, tenzij we Davy Eduard King vragen naar zijn favorieten, maar verdieping en analyse.

Op het menu van dit blog staat een interview met culinair journalist Marcus Polman, hoofdredacteur van het online foodmagazine FavorFlav.com. FavorFlav publiceerde dit jaar voor de tweede keer de FavorFlav Food Top 100, een lijst met de movers & shakers in de wereld van Food and Drinks. In dit eerste interview van de reeks gaan we op onderzoek naar de trends, waarin we ons vervolgens zullen gaan verdiepen met betrekking tot de communicatiebranche. Want hoe kan het nu dat vlees langzaamaan een negatieve lading krijgt?

Bij welke hotspots moeten we in 2018 inchecken?
Marcus: “Vegan is van zijn geitenwollensokken-imago af. Kijk bijvoorbeeld naar de Vegan Junkfood Bar op nummer 8 van de lijst. Vegan wordt laagdrempeliger en vooral lekkerder en daardoor steeds meer mainstream.” Hoogtepunt van de vegan trend: de kaasjes van Mr. en Mrs. Watson. De Instagram-fans moeten naar The Cold Pressed Juicery voor de pudding met chiazaad, aardbei en citroen. Mooie plaatjes gegarandeerd!

We zijn een beetje teleurgesteld: we kunnen dus niet meer met vlees gezien worden komend jaar?
Het antwoord van Marcus is geruststellend: “Parallel aan de vegan trend is er ook de aandacht voor goed en, vooral, verantwoord vlees. Zoals bijvoorbeeld de mannen van Kipster Farm, De Lekkere Man en Joris Bijdendijk doen.” Deze mannen schenken aandacht aan incourante dieren: leghaantjes, stiertjes en geitenbokjes, die veelal vlak nadat ze het levenslicht zien direct naar de slacht gebracht worden. Ook de winnaar van de lijst, Joris Bijdendijk (hoe kan het ook anders), schenkt aandacht aan deze dieren. Maar kiloknallers zijn anno 2018 een echte no go – of geef ze een plekje onder in je boodschappenkarretje.

Wat staat er bovenaan ons verlanglijstje voor kerst?
Polman: “De barbecue is nog steeds een trend.” Echt, in de winter…? “We zullen steeds vaker gaan BBQ’en, het hele jaar door, bijvoorbeeld met Kerst in de tuin.” En wat serveren we de vegans dan? “Naast vlees zullen we ook complete groenten gaan roosteren op de barbecue of in de oven. Denk bijvoorbeeld aan een hele bloemkool. We gaan deze groente steeds meer als een braadstuk benaderen.”

Op welke reisbestemmingen kunnen we ons culinair gezien uitleven?
“Qua keuken verleggen we onze focus van de Scandinavische en Zuid-Amerikaanse keuken naar het oostblok. Voornamelijk de keuken van Boedapest scoort hoge ogen in 2018, met plezierige koffietentjes en een uitgebreide patisserie.” Wanneer gaan we?

Welke hippe producten zijn een must voor in het boodschappenmandje?
Volgens Marcus mogen we weer gezien worden met kant-en-klaar: “Het aanbod van makkelijk eten van goede kwaliteit neemt gestaag toe. Dat zie je bij de versproducten en kant-en-klaarmaaltijden. Dit gaat de simpele magnetronmaaltijden van een aantal jaar terug ver voorbij. Voor €3 heb je een volledige maaltijd. Je ziet dit ook terug bij het aanbod in conserven, eten uit blik zoals vanBLIK en Fish Tales.”

Over Marcus Polman:
Marcus is een echte foodie met een voorliefde voor vlees. Hij schreef acht kookboeken waaronder de bestseller Handboek voor de Perfecte Steak. Hij was o.a. jurylid voor het tv-programma MasterChef seizoenen 2015/2017. Onder het motto ‘practice what you preach’ lanceerde hij samen met BBQ-goeroe Jord Althuizen ‘The Rough Kitchen’ met vestigingen in De Foodhallen in Amsterdam en De Pier, Scheveningen.

FacebookTwitterLinkedInWhatsApp

%s

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies.
Lees voor meer informatie ons privacystatement!