Komkommertijd, rustperiode of kansen creëren?

Blog
Opinie
Noesjka van der Helm
25-07-2011

Komkommertijd. Sinds afgelopen weekend lijkt heel Nederland uitgetrokken te zijn. De sleurhut achter de auto gebonden om in Frankrijk of verre oorden het vakantiegevoel op te zoeken. Geen mens te bekennen in de supermarkt, weinig binnenkomende mails of telefoontjes en maar liefst zes kilometer file tijdens de 'ochtendspits'. Een typische komkommertijd? Niet echt met alle heftige gebeurtenissen van het afgelopen weekend. Vorig jaar had menig krant, het NOS Journaal en andere media nog een aparte 'komkommerrubriek' met luchtige nieuwtjes, niets is op dit moment minder gepast. Is de komkommertijd nog wel van deze tijd?

De Komkommer
Komkommertijd, men weet eigenlijk niet zo goed waar het begrip vandaan komt, maar enige houvast wordt gegeven. In ons land wordt het al sinds 1787 gebruikt om de rustige zomerperiode aan te duiden. De periode dat de komkommertelers het nog heel druk hadden, terwijl er voor de rest van het land relatief weinig te doen was. Tegenwoordig wordt 'komkommertijd' met name gebruikt in de media. De regering is met reces waardoor er op nationaal niveau weinig vernieuwends te melden is. Wat dat betreft past de vergelijking met de komkommer erg goed. Lekker als frisse zomersnack, maar er zit weinig meer in dan water.

Nog van deze tijd?
De verplichte bouwvak, zomervakantie op scholen, zomerreces van de regering. Vroeger had je het komkommerseizoen, tegenwoordig wordt de groente het hele jaar door gekweekt in een kas. Wordt het dan ook niet tijd dat we de komkommertijd, die staat voor 'lekker-met-z'n-allen-rustig-aandoen', laten varen? We leven in een 24-uurseconomie, willen 24/7-365 'connected' zijn, maar gaan er wel met z'n allen drie of zelfs vier weken tussenuit om vakantie te vieren. De broodnodige rustperiode om staande te kunnen blijven in de hectiek, of totaal achterhaald in de huidige maatschappij? In ieder geval iets dat voorlopig nog wel zo zal blijven.

Komkommersalade
Is het voor de achterblijvers dan ook het moment om met de voeten op het bureau achterover te leunen? Nope. Als PR-professional kun je die komkommer natuurlijk ook gebruiken om een lekkere komkommersalade te maken. Kansen creëren voor je bedrijf of klanten om in het nieuws te komen met relevant nieuws. De krant is dan wel dunner, maar hij wordt nog wel gelezen. Er is op een doordeweekse dag misschien zelfs wel meer tijd om de krant goed te lezen in plaats van even snel koppensnellen bij een snelle hap van de boterham. Bovendien is de krant er niet enkel voor de thuisblijvers. Sommige kranten worden ook op het vakantieadres bezorgd en online draait het nieuws 24-uur per dag door. Hoezo komkommertijd?

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief