Label met tekst van Primark wel of geen hoax?

Blog
PR
Shelly Delwel
01-07-2014
Stel je voor je koopt een jurkje bij de Primark en je vindt een label met de tekst "forced to work exhausting hours" erin genaaid. Dit gebeurde Rebecca Gallagher uit Wales vorige week toen zij haar jurkje van de Primark wilde wassen. Daar sta je toch wel even van te kijken of niet?

Hoaxing
Bij mij riep dit bericht meteen vraagtekens op. Is het echt of een vooropgezet plan van Primark- haters of activisten tegen de textielindustrie?

Mijn eerste gevoel zei dat dit een doordacht plan was. Iedereen kan een label in een jurkje naaien en deze vervolgens terug brengen naar de Primark. Wat mij wel verbaasde is dat gerenommeerde media zoals het NOS het nieuws overnamen. Van deze media mag je zeker verwachten dat zij hun nieuwsbronnen checken? Echter toen bleek dat er nog een meisje uit Wales een soortgelijk label met de tekst "vernederende sweatshop omstandigheden" in haar kledingstuk van de Primark vond was het voor mij helemaal duidelijk, dit is een hoax.'Het is bijna onmogelijk voor te stellen dat labels die zo veel op elkaar lijken in de kleding zijn genaaid in de fabriek waar de kleding is geproduceerd', aldus woordvoerder van Primark. 'Dit gezien het feit dat de kledingstukken zijn geproduceerd door verschillende leveranciers, in verschillende fabrieken op verschillende continenten.'

Discussie laait op
Schone handen? Ik denk niet dat Primark's handen volledig schoon zijn wat betreft de behandeling van haar werknemers. Want heel eerlijk waar kun je tegenwoordig nog een jurkje van 10 euro kopen? Als je kleding zo goedkoop kan aanbieden, ben ik sceptisch en is de kans groot dat er een addertje onder het gras zit. Hoewel het nog wel discutabel is of prijs hierin leidend is, omdat zij dezelfde ranking (C) als Gucci hebben in de Rank a brand lijst.

Niet de eerste keer
Dit is niet de eerste keer dat Primark negatief in het nieuws komt. In het verleden zijn zij ook slecht in het nieuws geweest met de instorting van de kledingfabriek in Bangladesh. Zo'n 1.100 werknemers overleden in de fabriek waar ze tegen een laag loon aan kleding van onder andere Primark werkte. De winkelketen heeft daarna het verdrag 'Bangladesh Fire and Safety Accord' ondertekend. Maar goed, door situaties als deze hebben ze de schijn intussen wel tegen... Toch denk ik niet dat deze labels echt door fabrieksmedewerkers zijn gemaakt. Wat denk jij?

Echt of niet?
Waar of niet, in dit geval maakt het niet veel uit. Degene die achter deze hoax zit heeft namelijk wel degelijk haar (of zijn) doel bereikt. Nadenken over de herkomst van goedkope kleding. Primark is uiteindelijk slecht in het nieuws gekomen en mensen praten erover met elkaar. Velen zullen denken dat het klopt en zullen het vervolgonderzoek niet eens meer volgen. Kortom, missie geslaagd beste afzender!

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief