Mastodon, the new social kid on the block!

Blog
Digitaal
Judith van der Rijt
03-11-2016
Zo nu en dan zijn er een aantal van die kortstondige social hypes met nieuwe platformen die zogenaamd de wereld gaan overnemen. We hadden Ello (weet u nog, dat vreemde donkere Facebook-alike platform waar je eigenlijk precies niets op kon doen?) dat inmiddels een Creators Network is geworden - een soort DeviantArt 2.0. We hadden Peach, wat vooraf veelbelovend leek te zijn voor ons social savvy's, maar inmiddels toch echt dood verklaard is. En nu? Nu hebben we Mastodon. En we gaan er weer heerlijk op.

Mastodon? Een hoestdrank? Het nieuwe album van Kings of Leon?
Het idee van Mastodon is vrij simpel: Twitter, maar dan in 500 tekens. Klinkt leuk voor de Twitteraars onder ons (eindelijk van die 140 tekens af!), maar dat is dan ook wel weer praktisch het enige voordeel. Zo werkt het medium nog niet met hashtags, kun je alleen maar zoeken op profielen en nog niet op inhoud en loopt het vooral nog niet heel erg smooth. Daarnaast is het vooralsnog web only: ik begrijp dat er maar één persoon achter het platform zit, dus een app heeft waarschijnlijk nog niet de hoogste prioriteit. De mobile interface ziet er daarentegen wel redelijk goed uit, dus daar kunnen we het hopelijk ook nog even mee volhouden.

Ze noemen zichzelf een "decentralized alternative to commercial platforms", maar inmiddels weten we dat niet veel sociale media dat op termijn volhouden. Voor nu kunnen we onszelf natuurlijk altijd wijs maken dat Mastodon de opvolger van Twitter is waar we al zo lang naar uit keken.

Maar enfin: Waar komt het platform ineens vandaan?
De eerste Nederlandse berichtgeving over Mastodon stamt uit begin oktober: een kleine maand geleden dus.

Wordt Mastodon het alternatief nu Twitter verkocht wordt (aan https://t.co/PHSWHrE6KG)? https://t.co/r8etpsP4pM

- Johan (@roloog) 6 October 2016

Het lijkt op dat moment niet erg opgepakt te worden, pas twee dagen geleden zijn we ons in Nederland ook gaan bekommeren om het nieuwe platform.

Lijkt wat op een vroege Tweetdeck ook. #Mastodon #twoomsday https://t.co/9NgagovbKg

- Chris R. (@haploc) 1 November 2016

En yes, daar gaan we: na een bericht van Lammert de Bruin, onze nationale #ophef-expert, zijn we dan toch eindelijk aan het retweeten geslagen.

Wordt Mastodon het nieuwe twitter? https://t.co/ZmuwYBBgAv

- Lammert de Bruin (@lammert) 2 November 2016

Wat gaat het worden met Mastodon?
Inmiddels heeft heel early adopter-Nederland zijn of haar favoriete gebruikersnaam al geclaimd en wordt Mastodon op dit moment vooral gedomineerd door enthousiaste Nederlandse twitteraars. Het is nog even wennen, zoals voor Telegraaf-redacteur Thijs.

Het platform is helaas nog niet helemaal bug-vrij: deze middag bleken mensen ineens een andere gebruikersnaam aan hun posts gekoppeld te krijgen. Ophef!

Nu is de grote vraag vooral: is Mastodon een blijvertje? Ik ben zelf nog niet helemaal overtuigd, er moeten echt nog wel wat belangrijke usability-aanpassingen plaatsvinden voordat we het platform echt goed kunnen gebruiken. Ook de USP's zijn me nog niet geheel duidelijk. Maar tot die tijd... delen we er toch gewoon leuke onzin en schattige GIF'jes?

Mijn Mastodon-account is natuurlijk @youdid. Wat is die van jou?