Mediavervlakking probleem of kans?

Blog
Opinie
Noesjka van der Helm
11-10-2012

Media brengen vaker hetzelfde nieuws. Journalisten zijn minder grondig in hun verslaggeving en correct taalgebruik is soms ver te zoeken. Dat is de mening van de Nederlandse mediaconsument. Wie online lekker actief is, verschillende kranten leest en de verschillende RTV-kanalen volgt, weet dat hier best een kern van waarheid inzit. Maar is het echt zo erg met de media gesteld of niet?

Copycat
Online verspreidt nieuws zich razend snel. Berichten van newswires worden doorgeplaatst op meerdere sites en persberichten worden een-op-een overgenomen. Staat iets op Nu.nl, dan ook op Telegraaf.nl, Volkskrant.nl of DvhN.nl zoals het bericht 'Aantal coffeeshops loopt rap terug' van het ANP.

Maar dat is lang niet het enige dat online te vinden is. Er zijn zat blogs en websites die wel met een eigen verhaal komen. Nu.nl schrijft naast de berichten van ANP en Novum steeds vaker zelf stukken, houdt interviews en schrijft reviews. Bloggers geven een eigen draai aan een persbericht en doen hun eigen research. Dan raakt het wel dezelfde thematiek of gaat het over hetzelfde onderwerp, maar wel met een eigen sausje.

Revival van print
Ontkennen dat er dubbelingen zijn, dat dezelfde onderwerpen terugkomen in verschillende titels heeft ook echt geen zin. Dit gebeurt ook in print. Zeker met rampen/speciale dagen/bijzondere momenten/opvallende cijfers etc. Zo zijn de media net weken lang in de band geweest van de verkiezingen en zijn de branden in Winschoten ook al dagen 'hot topic'.

In print zie je echter, nog meer dan online, dat media wel de moeite doen om hun eigen verhaal te maken van een onderwerp. Passend bij de formule van de krant of het magazine. De verdieping en de achtergrond dat is waar in steeds grotere mate de toegevoegde waarde ligt van printmedia. Aanvulling op hetgeen 9 van de 10 lezers online al heeft gelezen. Zo had de Volkskrant een uitgebreide analyse van de rellen in het Groningse Haren. Voor de mensen die hun mening niet willen vormen op basis van losse flodders zijn dergelijke stukken onmisbaar.

PR-kans
Natuurlijk speelt PR ook een rol in deze tendens met een actieve plug strategie. De lezer heeft de behoefte aan diversiteit in berichtgeving en media willen ook liever iets dat niet al ergens anders staat. Wat kunnen we daar vanuit PR aandoen? We kunnen niet de wereld veranderen, maar wel iets. Voor ieder onderwerp een aparte strategie uitdenken voor de verschillende mediatitels gaat misschien een beetje ver. Maar er zijn wel degelijk mogelijkheden om om iets extra's te bieden. Het onderwerp exclusief pitchen voordat het breed wordt uitgezet, extra cijfers geven aan een bepaalde titel of een interview, ander beeldmateriaal en zo zijn er nog tal van opties. Complexer, bewerkelijker en intensiever, maar wel met toegevoegde waarde.

Onderzoek
De mening over mediavervlakking is slechts een onderdeel van een vraag in het jaarlijkse onderzoek van het Leefritme Kenniscentrum naar het gebruik van (social)media en de invloed van mobiele devices op het leefritme. Het is dus geen zwaar doorvraagd gegeven, maar wel een signaal vanuit de lezer.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief