Movember PR succes of toch niet?

Blog
Opinie
Noesjka van der Helm
04-12-2012

Movember was afgelopen maand een daverend succes. Mannen lieten massaal hun snor staan, vrouwen moesten het met een kunstsnor doen. Een snorrenring, cakejes, plaksnorren, trui met snorren, sleutelhangers en allerhande prullaria om Movember flink op de kaart te zetten. Maar is het daarmee ook een succes?

Vuurtje
De naam 'Movember' is natuurlijk gewoon echt goed gevonden. Geen enkele maand leent zich er zo goed voor om geclaimd te worden door de moustache. Niet alleen in Nederland, neej wereldwijd lieten mannen het stukje pluis op hun bovenlip staan en sloten vrouwen zich er daadkrachtig en solidair bij aan. Het succes van Movember is als een lopend vuurtje de wereld over gegaan. Maar draagt het ook echt bij aan de bewustwording van het probleem?

Probleem?
Snor of geen snor, het staat natuurlijk altijd goed om uit te dragen aan het goede doel. Movember, ja je raadt het goed, is in het leven geroepen om geld in te zamelen en aandacht te vestigen op de ernst van prostaatkanker. Nadat PinkRibbon toch een beetje van het voetstuk is gevallen en iedereen er inmiddels ook wel aan gewend is geraakt dat het er weer is, heeft dit doel zijn glans en aantrekkingskracht toch wel verloren. Met hongerige gretigheid is het Movember omarmd als de ultieme vervanger er is zelfs een 'Miss Movember' en een 'Man van Movember' in het leven geroepen.

"Het had toch iets met kanker te maken...?"

Al kan ik me niet onttrekken aan het gevoel dat het meer een kwestie is van meedoen om erbij te horen, dan snappen waar het over gaat. Wanneer aan het eind van zo'n succesvolle maand, met zoveel aandacht voor de karakteristieke zwarte gekrulde snor niet top of mind is dat Movember staat voor het inzamelen van geld voor onderzoek naar prostaatkanker, dan is het succes toch echt voorbijgegaan aan het doel van de actie. Niettemin zal de actie een fors bedrag hebben opgeleverd. Is het dan erg dat het een feestje is van de hipsters onder ons zonder stil te staan bij het doel?

Decembeaver
Redelijk briljante inhaker is de 'Decembeaver', al zie ik niet gebeuren dat dit zo'n commercieel succes gaat krijgen..

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief