Must Know of the Week: Orlando en de rol van social media

Blog
Trends
Rosanne Van Setten
17-06-2016
Normaal gesproken nemen wij voor de 'Must Knows of the Week' even de tijd om het belangrijkste nieuws van de afgelopen week de revue te passeren. Maar soms gebeurt er iets wat zo schokkend en naar is dat al het andere nieuws daar even voor moet wijken. Zo werkt dat bij kranten, maar ook bij ons blog. Daarom besteden wij deze week aandacht aan het bloedbad in Orlando van vorig weekend.

Voor het geval het je toch ontgaan is: in de Amerikaanse stad Orlando is zaterdagnacht een schietpartij geweest in een nachtclub waar veel homoseksuelen komen. De schutter, Omar Mateen viel rond 2 uur 's nachts de nachtclub Pulse binnen (een club waar veel homoseksuelen komen) en begon te schieten. Vervolgens gijzelde hij een grote groep mensen. Zo'n 3 uur later werd de nachtclub binnengevallen door een arrestatieteam, waarbij de schutter werd gedood. Zeker vijftig mannen en vrouwen zijn om het leven zijn gekomen en 53 mensen zijn gewond geraakt. Dat maakt het de dodelijkste schietpartij ooit die in de VS door één schutter werd uitgevoerd.

Iedereen begrijpt dat dit breaking news was. Maar wat opvallend is aan deze zaak is dat de schutter op het moment van de aanslag zelf heel erg bezig was met zijn eigen publiciteit. MetroNieuws bracht vandaag naar buiten dat Omar tijdens de aanslag regelmatig 'even checkte of 'ie al wel viral ging'. Dat bleek uit de gegevens die Facebook verleende ten behoeve van het onderzoek. Ook schijnt hij een journalist van het lokale nieuws te hebben gebeld, mogelijk om het nieuws van zijn verschrikkelijke daad extra aan te jagen.

Dat de schutter tijdens de aanslag zo bewust bezig was met kijken of hij al 'trending topic' was vind ik bizar. Het brengt de tijd waarin we leven, een tijd waarin iets binnen seconden wereldnieuws kan worden en social media dé bron van informatie voor ons is, in een heel ander perspectief. Velen van ons zitten dagelijks zo bovenop onze social media accounts dat we ons niet meer beseffen wat dit met ons kan doen. Iets om over na te denken...

Toch zien we ook hier weer het positieve effect dat social media kan hebben. Mensen betuigen massaal hun steun door middel van mooie boodschappen, en foto's van kaarsen, regenboogvlaggen en stille tochten. Heel mooi om te zien dat mensen over de hele wereld meeleven met de slachtoffers van Orlando en de LGBT community. Laten we hopen dat het de families en geliefden van de slachtoffers een hart onder de riem steekt.