Must knows of 2017: Relaties, Veerkracht, Anonimiteit en Service

Blog
Trends
Tamara Vlootman
13-01-2017
Welkom allemaal in het nieuwe jaar op deze fijne dag voor bijgelovigen. Deze week kijk ik graag vooruit. Met welke maatschappelijke en digitale ontwikkelingen moeten we rekening houden als we ons beleid voor 2017 verder uitrollen? In dit blog vind je de belangrijkste conclusies van Jungle Minds, de TrendRede en Trendwatching.com, met als rode draad de wisselwerking tussen het individu en het collectief. Op zoek naar specifieke trends op het gebied van influencers voor 2017? Daar schreef collega Judith een handig stuk over.  

Relaties tussen mensen en machinesBart ter Steege van Jungle Minds voorspelt voor 2017 vooral de opkomst van de relationele business. Ha! Dat is goed nieuws voor onze PR-business. Bedrijven snappen steeds vaker het nut van het opbouwen van een relatie in plaats van het verkopen van een product. Service staat eindelijk centraal. Wat een opluchting! En niet alleen van mens tot mens. Ook kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds normaler. Bedrijven staan te springen om jou je eigen digitale butler te geven en we gaan meer gesprekken aan met onze computers. Tof hè, Siri? Klinkt goed allemaal, maar hebben we dan nog wel tijd voor een echt gesprek? Jazeker, want net als bij de trend naar goed eten (Slow Food), ontstaat nu ook de trend in Slow UX (User Experience). Bedrijven gaan consumenten minder ' goedkope, lege koolhydraten' aanbieden, waardoor de zucht naar meer, meer, meer afneemt. Verantwoordelijkheid nemen dus en goed uitgevoerde content produceren.

Veerkracht van het individu in een globale samenleving
De TrendRede is dit jaar voor de zevende keer gepresenteerd. Met dit keer als overkoepelend thema: 'veerkracht'. Kort samengevat is er veel ongenoegen over de 'echte' problemen, die niet worden aangepakt. We voelen ons allemaal een minderheid en we maken ons zorgen. Dat maakt ons eenzaam, maar we zijn nog te welvarend om in opstand te komen. Zoals Simon Sinek ook al omschreef: we groeien nu op het met idee dat het het individu belangrijker is dan het collectief. Maar dat betekent ook dat de veiligheid van het collectief verdwijnt. Ondertussen bepalen algoritmes steeds vaker wat er moet gebeuren. Technologie wordt het nieuwe geloof. AI heeft voor sommigen zelfs de status van een nucleaire dreiging bereikt. Alles bij elkaar maakt ons weer gemotiveerd om zaken zelf te regelen en om de bijdrage van anderen meer te waarderen. Er komt daardoor een toenemende aandacht voor de sociale en emotionele kant van de samenleving. Schokkende wereldgebeurtenissen maken ons onzeker, dus we zoeken grip en naar de kleine verhalen van 'blijmoedige pioneers'. Bovenal moeten we leren omgaan met de dynamiek van 'voortschrijdend inzicht'.

Anonimiteit én service
Trendwatching.com omschijft 5 trends voor 2017. We gaan een tegenstelling zien in de drang naar zowel anonimiteit versus volledig op ons aangepaste service. De consument, de burger, eist dit jaar de mogelijkheid om anoniem online te kunnen zijn en deze mogelijkheid wordt ook steeds vaker gegeven. De waarschuwingen voor het bewaken van privacy hebben hun vruchten afgeworpen. Maar als het om service gaat, laten we alles varen. Persoonlijke, stemgedreven assistenten die weten wat we willen en waar we behoefte aan hebben. Dit jaar al zullen we er massaal aan wennen. Ervaringen worden steeds belangrijker, en daarmee VR ook. Het verkopen van een product, het boeken van een weekendje weg: de grote bril zal erbij betrokken zijn. Trendwatching geeft daarnaast net als de TrendRede aan dat de uitvinders van een nieuwe samenleving, die geen muren opbouwt (Trump) of alle verbindingen laat vallen (Brexit), alle oren en ogen krijgt. Bedrijven en kleine initiatieven die hierop willen en kunnen inspringen: grijp je kans!

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief