Must knows of the week: NPO, donorwet en treitervloggers

Blog
Trends
Rosanne Van Setten
16-09-2016
Na een hele warme week praten wij je weer even bij over wat er de afgelopen week is gebeurd. Dan ben je weer helemaal up to date vóórdat het kwik dit weekend onder de 20 graden zakt.

Tuig uit Poelenburg

Het is één van de meest besproken onderwerpen in de media afgelopen week: de treitervloggers van de Zaandamse wijk Poelenburg. Al weken heeft Poelenburg te maken met overlast en intimidatie door Turks-Nederlandse jongeren die bij de supermarkt Vomar rondhangen. Dankzij de 'hoodvlogs' van vlogger Ismail kon Nederland meekijken hoe de jongeren in deze buurt zich gedragen. Dit zorgde voor heftige discussies en een groot mediacircus. 'Tuig van de richel' noemde premier Rutte het. Verschillende journalisten trokken naar Poelenburg om met de jongeren te spreken en het verhaal ook eens van twee kanten te horen. "De media zet ons alleen maar negatief neer", zeggen de jongeren. Eind vorige week kreeg Ismail samen met een aantal vrienden de kans om het tegendeel te bewijzen bij Pauw. Als je het nog niet gezien hebt, dat is niet helemaal gelukt.

Ben jij al donor? Nu wel.

In 1998 werd het donorregister in het leven geroepen, zodat elke Nederlander zelf kon aangeven of hij of zij orgaandonor wilde zijn. Dankzij de digitalisering kon je deze keuze al binnen 2 minuten online kenbaar maken. De campagne 'ben jij al donor?' kun je ook moeilijk gemist hebben. Toch leidde dit niet tot een massale toename van het aantal donoren. Veel mensen vinden het namelijk moeilijk om over orgaandonatie te praten, laat staan om zo'n belangrijke keuze te maken. Echter eist het tekort aan orgaandonoren jaarlijks zo'n 130 levens. Levens die met een nieuw orgaan gered hadden kunnen worden. Daarom stelde Pia Dijkstra van D66 een nieuwe donorwet op, die afgelopen dinsdag de meerderheid haalde in de Tweede Kamer. Met deze nieuwe wet is iedereen in principe orgaandonor, tenzij je aangeeft dit niet te willen. En dat nieuws heeft veel mensen in beweging gebracht. De Volkskrant meldt vandaag dat sinds de aanname van de nieuwe donorwet, maar liefst 19.000 mensen zich hebben geregistreerd als niet-donor. Ook trokken bijna 5000 mensen hun donorregistratie in. Wat ik vooral interessant vind is dat zo'n keuze dan toch ineens heel snel gemaakt wordt, binnen twee dagen om precies te zijn. Misschien komt dit omdat mensen niet graag over hun eigen dood nadenken. Dan is een snelle keuze om geen donor te worden een makkelijke manier om hier vanaf te komen.

Kritiek op de NPO

'Bijna alle omroepen vinden het beleid van de Publieke Omroep te star en te verouderd, blijkt uit rondgang'. Dat schreef het NRC begin deze week. Hoewel de NPO juist bezig is met digitale vernieuwing, vinden de omroepen dat zij te weinig ruimte krijgen om te experimenteren. En hoewel Frans Klein, directeur televisie bij de NPO, heeft aangekondigd 'vol in te zetten op on-demand', wordt dit niet erg serieus genomen. De NPO wil graag de NPO blijven en vooral niet meer macht geven aan partijen als YouTube, door video's  en fragmenten daar beschikbaar te maken. De omroepen vinden echter dat zij te veel vast zitten aan regeltjes. Toegegeven, de NPO zou wel een vernieuwingsslag kunnen gebruiken. Toch vind ik de omvang van de discussie (zeg maar gerust: ruzie) die is ontstaan verrassend. Een anonieme omroepmedewerker vertelde zelfs aan het NRC dat ze plannen hadden om het hoofdkantoor van de NPO te bezetten. Wil je meer lezen over de meningen en standpunten van de verschillende partijen? Dat kan hier.