Narcistische 'selfies' inzetten voor de Filipijnen

Blog
Opinie
Noesjka van der Helm
21-11-2013


Selfies... Waar moet ik beginnen. Oké, ook ik heb me er wel eens schuldig aan gemaakt een 'selfie' te produceren en deze zelfs online te plaatsen. Diepe schaamte op het moment dat ik eraan terugdenk. Sommige mensen kunnen niet genoeg van zichzelf kijken en likes en comments te verzamelen in de ultieme vorm van zelfverheerlijking. Shot of Me is een app, supported by Justin Bieber himself, die puur en alleen gericht is op selfies. De smet van social media. Unicef haakt echter slim in op deze narcistische trend met de #unselfie.

Instagram campagne
De simpelste ideeën zijn vaak het sterkst. Zo ook deze. Men neme de trend 'selfie', de onmiskenbare drang tot lichtelijk exhibitionistisch gedrag en via social status te verhogen. Maak van 'selfie', 'unselfie' voor een extra goed gevoel en roep mensen op een foto van zichzelf te publiceren met zichtbaar de hashtag #unselfie en de URL uni.cf/haiyan. Deze leidt rechtstreeks naar de donatiepagina van Unicef. Hoeveel van deze mensen ook daadwerkelijk doneren of zich inzetten voor de slachtoffers van de tyfoon in de Filipijnen, dat is natuurlijk de vraag. Maar een snelle blik op Instagram laat zien dat mensen enthousiast meedoen. Hiermee zet Unicef direct een interessante Instagram campagne neer.

Sociale katalysator
Internationale initiatieven en natuurlijk het lokale initiatief Giro 555 hebben baat bij de 'spin-off' dat mensen willen laten zien dat ze zich inzetten voor een goed doel. Hiermee sympathie krijgend voor waar ze mee bezig zijn en bewust of onbewust status verhogend. Social media is hierin een enorme katalysator, voor de gewone mens en voor bekenden. Zo kon ook Trijntje Oosterhuis ondervinden na haar misschien niet heel doordachte oproep 1 euro te doneren voor iedere Facebook 'like'. Dat ging ietsje sneller dan verwacht.

Stiekem toch vanuit narcisme gedreven of wel degelijk onbaatzuchtig, wanneer we hier met z'n allen de Sint schoenen weer goed kunnen vullen en de iPads weggeven met kerst, is er niets mis met op alle mogelijke manier aandacht vragen voor de ellende aan de andere kant van de wereld.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief