Op zoek naar je eerste PR 2.0 baan?

Blog
Opinie
Jody Koehler
04-05-2010
Hoeveel studenten zouden er dit jaar afstuderen op het onderwerp social media en PR? Wat denk jij? Meer dan 100? Als ik een getal zou moeten noemen... 539. Laat ik het anders zeggen; hoe meer het er zijn, hoe beter. Ik verwelkom alle social media fans en 'natives' in de PR en communicatie arena. De tijd is rijp en 'the more, the merrier'. Vandaag een aantal tips die afstudeerders kunnen helpen bij het vinden van die eerste, passende PR 2.0 baan.

10 tips

Scriptie succesvol afgerond; check! Diploma opgehaald; check! De laatste 'grote' vakantie gevierd; check! Je bent er helemaal klaar voor, het avontuur kan beginnen. Je gaat serieus op zoek naar een baan. Hier een 10-tal tips die je op weg kunnen helpen:

1 - Zorg ervoor dat je online vindbaar bent. Wij zien daarbij liever een foto van jou in de kroeg (op Hyves of Facebook), dan helemaal niets.2 - Houd je dagelijks een blog bij over ? Maak dit duidelijk. Het feit dat je actief gebruik maakt van social media is een pré.3 - Lees ''. Specifieke kennis van bepaalde gebieden? Geef dit aan, bijvoorbeeld in je LinkedIn profiel.4 - Heb je 'Trust agents' en 'Engage' al gelezen? Perfect! Je bent al verder dan menig communicatie adviseur met meer dan 15 jaar ervaring.5 - Zoek contact voor de sollicitatie! Probeer in contact te komen via social media met jouw potentiële werkgever. Je naam heeft dan zeker een streepje voor.6 - Sommige vacatures vind je niet op Monsterboard. Goede kandidaten worden veelal via netwerk gevonden, doen wij ook. Leg daar je oor te luister!7 - Kijk altijd goed rond en stel jezelf deze 3 vragen: Waar leer je meer? Waar verdien je meer? Wat vind ik belangrijk?8 - Wij praten het liefst over voetbal met echte voetballers, en over Twitter met echte Twitteraars. Het medium helemaal snappen, maar er niet actief mee bezig zijn; daar geloven wij niet in.9 - Werken aan bureauzijde of klantzijde? Heb je daar al goed over nagedacht, want het is weldegelijk een verschil. Praat eens met beiden om erachter te komen wat jou het meeste aanspreekt.10 - Als je denkt dat het leren, zoals op school, afgelopen is... you're so wrong! Het komende jaar ga je veel leren over alle inns & outs van het vak. Houd vol en stel jezelf 'open' op!

Heb jij als PR pro nog tips? Vul aan en deel ze met de afstudeerders, ze kunnen alle hulp op dit moment gebruiken.

Leerstage

Mocht het vinden van jouw baan niet zo snel lukken? Overweeg dan eens een leerstage. Er zijn bureaus die een PR 2.0 ervaring kunnen aanbieden. Dat is dan niet tegen een vol salaris, maar qua kennis betaalt het zich dubbel en dwars uit. En spreekt Coopr jou aan als zo'n PR 2.0 bureau? Geef dan een seintje en stuur mij (jody@coopr.nl) wat informatie toe. Wie weet kunnen we iets voor elkaar betekenen.