Opt-in voor persoonlijke advertenties bij Google

Blog
Digitaal
Madawa Rajapaksha
30-06-2016
Kan je je nog een wereld voorstellen zonder Google? Voor mij is het ondertussen vrijwel onmisbaar. Mijn mail, het opstellen van documenten, agenda, fotobewerkingsapp, video's die ik bekijk en zelfs mijn navigatie zijn allemaal diensten van Google. Ik ben vast niet de enige die ook zoveel diensten afneemt van Google, want zij hebben namelijk aangekondigd dat ze alle data per persoon willen combineren om zo persoonlijke advertenties te tonen. Maar wat zijn de gevolgen hiervan?

Persoonlijke advertenties
We kregen toch al persoonlijke advertenties te zien? Dat is tot op zekere hoogte waar. Denk bijvoorbeeld aan de printer die je net hebt bekeken op een e-commerce site. Die achtervolgt je een paar dagen terwijl je andere sites bezoekt. Gelukkig stellen marketeers tegenwoordig een maximum

Stel je zoekt via Google naar een nieuwe smartphone en kijkt vervolgens op YouTube naar een aantal reviews, dan kan Google deze gegevens koppelen en advertenties tonen van de smartphones waar jij interesse voor getoond hebt. Je moet natuurlijk wel ingelogd zijn bij Google om dit te kunnen doen. Het zou zelfs zover kunnen gaan, dat wanneer jij uiteindelijk de bestelling online plaatst, Google de bevestiging van je bestelling herkent uit je Gmail account en je geen aanbiedingen meer laat zien. Er zit dan toch nog een positief tintje aan.

Privacy Privacy Privacy maar eerst de opt-in
Als marketeer zie ik natuurlijk veel voordelen aan deze aankondiging. De advertenties die je inzet worden hiermee nog relevanter en de irritatie factor moet door de extra informatie ook afnemen. Maar er hangt een groot privacy vraagstuk aan deze wijziging vast. Daar zal vast veel kritiek op komen. Dit voorziet Google al en daarom hebben ze een opt-in ingebouwd. De nieuwe functie staat standaard uit. Je moet dus zelf aangeven of je hier gebruik van wilt gaan maken. Binnenkort krijgt iedere gebruiker hier een melding van.



Om  je internetgedrag inzichtelijker te maken heeft Google nu al een nieuwe functionaliteit uitgerold met de naam mijn activiteiten. In dit overzicht zie je chronologisch welke van welke Google producten je gebruik hebt gemaakt en welke content je dan bekeken hebt. Dit doen ze met het oog om aan te tonen dat Google search, YouTube maar ook Gmail bijvoorbeeld aan elkaar gekoppeld zijn. Google houd je goed in de gaten, maar geeft daar ook inzicht in richting de klant.

Wat vind jij, wil jij persoonlijke gaat dit te ver?

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief