PR consultant & blogger, de dubbelrol

Blog
Opinie
Noesjka van der Helm
14-06-2012


Zie hier, een blog van een PR consultant. Tegenwoordig bloggen we natuurlijk allemaal. Je ontkomt er ook niet aan in ons vakgebied. Hoe kun je opdrachtgevers adviseren over dingen waar je zelf niet eens een heel klein stukje kaas van hebt gegeten..? Uit ervaring kan ik toch wel zeggen dat bloggen redelijk verslavend, leuk en inspirerend is en je wel dwingt om op de hoogte te blijven van bepaalde ontwikkelingen.

Iedereen moet natuurlijk zelf weten in hoeverre hij of zij doorslaat in het bloggen, maar pak je dit actief op, dan kom je op een gegeven moment ook zelf op de perslijst van bureaus te staan. Natuurlijk ontzettend leuk en interessant om te zien hoe je benaderd wordt door 'the dark side', maar hoe ga je hier mee om?

Darkside becomes light?
Zelf heb ik als principe (tja, ook the darkside kan principes hebben...) dat ik niet schrijf over opdrachtgevers. Mits het echt, echt, echt, echt heeeeeel relevant is. Dat doen we niet op ons eigen Coopr blog, dus waarom wel op een ander blog? In de filtering van persberichten ben ik dan ook redelijk kritisch. Als ik geen relevantie zie, schrijf ik er ook niet over.

Weer een stapje verder kan het ook voorkomen dat je zelf op pers events komt of op reis gaat. Een vreemde situatie als blogger annex adviseur zijnde. Je zit er voor het blog, maar vindt het ook interessant vanuit PR perspectief. Als het ware ga je een soort van 'undercover'. Oké, lichtelijk overdreven, maar soms voelt het wel een beetje zo. Je kunt de pet van consultent immers nooit helemaal afzetten.

Last of sterkte?
Vraag is: is het een sterkte om deze dubbelrol te hebben of een zwakte? Als consultant zie je de commerciële belangen van degene die iets organiseert en als het goed is weet je dit ook te vertalen naar relevante content voor de lezer van het blog waarvoor je schrijft. Zolang je zelf je kritische blik ophoudt is er niets aan de hand. Hiermee moet je dus wel echt je 'journalistieke bril' opzetten.

Maar mag je daar wel over spreken als vertegenwoordiger van 'the dark side'. Anno 2012 denk ik van wel. Het is niet zwartwit, niet per definitie goed of fout. Bloggen is al jaren sterk in opmars en schurkt hierin sterk tegen de journalisitek aan. Sterker nog, het is in sommige gevallen onderdeel geworden van de journalistiek. Ben je als blogger dan journalist? Niet per definitie, maar misschien kun je je wel iets beter verplaatsen in zijn of haar plaats.

Bovendien helpt de dubbelrol om ook kritisch te zijn naar datgene dat je zelf doet voor opdrachtgevers. Durf ik te beweren dat ik enkel pareltjes produceer? Nope, zeker niet, maar wel dat het mijn blik op zowel pr als schrijven verruimend werkt. En welke rol nu leuker is? Ai, dat is een lastige, moet ik kiezen?

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief