PR-Klaagmuur: bloggers vs. journalisten

Blog
PR Klaagmuur
Soraya Mooijweer
01-09-2016
Wekelijks wordt onze PR-Klaagmuur ingevuld door journalisten, bloggers of andere influentials die hun mening geven over PR. Een mooi moment voor hen om hun hart te luchten over alle frustraties waar zij in hun relatie met PR-bureaus en merken tegenaan lopen. Maar deze week geven wij een andere twist aan de PR-Klaagmuur en vergelijken we de meningen van journalisten en bloggers. Benieuwd of er echt verschillen zijn? De top 5 'bloggers vs journalisten' lees je hier!  

1. Inspiratie en nieuwsbronnenEén van de eerste vragen die wij stellen is waar men inspiratie vandaan haalt. Zijn dat nieuwsbronnen, social media of hun eigen omgeving? Bloggers halen inspiratie vaak uit hun eigen leven of hun omgeving. Journalisten daarentegen kijken eerder naar actualiteiten op social media, internet en nieuwssites. Dit komt met name doordat bloggers meer schrijven voor zichzelf en journalisten kijken juist naar wat anderen interessant vinden.

Voor beiden geldt gelukkig ook dat PR-bureaus een belangrijke nieuwsbron zijn!

2. Events bezoekenHet wel of niet bezoeken van een event heeft voor bloggers vaak te maken met persoonlijke omstandigheden. Zo hebben ze vaak te maken met de afstand of de verplichtingen van kids en uiteraard persoonlijke interesse in een bepaald onderwerp. Journalisten kijken meer naar wat hun opdrachtgevers en hun lezers tevreden stemt. Ze moeten er uiteraard wel een verhaal in zien. Zowel bloggers als journalisten schrijven natuurlijk vanuit persoonlijke interesse maar blij bloggers speelt dit een grotere rol.

3. Afknappers van PR-bureausBloggers ergeren zich aan het feit dat sommige PR-bureaus afhaken bij een betaalde samenwerking. Zo komt het vaak voor dat bloggers alles al hebben voorbereid en dat op het laatste moment een PR-adviseur afhaakt. Journalisten vinden teveel bemoeienis van bureaus vervelend, zo hoeft nabellen echt niet altijd! Ook massamails worden niet echt gewaardeerd, het is van belang dat de doelgroep en het nieuwsbericht wel met elkaar matchen. Zo niet, mail dan maar niet!Voor beiden geldt: PR-bureaus die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten zijn irritant. Een persoonlijke benadering is altijd fijn, maar too much werkt ook weer averechts.

4. Zwarte lijst van PR-bureaus en adviseursVeel bloggers hebben wel een zwarte lijst of in elk geval een bedrijf of PR-bureau waar ze niet meer zo snel mee zullen samenwerken door een slechte ervaring. Journalisten daarentegen hebben dit minder vaak. Waarschijnlijk omdat journalisten minder afhankelijk zijn van de samenwerkingen waar zij de schoorsteen van moeten laten roken.

5. NieuwsVoor journalisten geldt meer dan voor bloggers dat de levenscyclus van nieuws is versneld. Bloggers kunnen vaak op een later moment nog iets met een leuk haakje wat niet per se keihard nieuws is. Als het maar bij het blog past.

Uiteraard zijn er ook overeenkomsten tussen journalisten en bloggers. Persberichten worden zowel door bloggers als journalisten gewoon voor het grootste gedeelte weggegooid. Uiteraard kun je er voor kiezen dat je nabelt, echter heeft dit vaker zin bij bloggers dan bij journalisten. Toch vindt vrijwel iedereen het vervelend. Wil je opvallen als PR-adviseur? Gouden tip van vrijwel iedereen is een persoonlijke benadering! Dus weet waar de journalist of blogger over schrijft, ken het medium waar ze voor werken en of diegene wel in Nederland woont.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief