PR-Klaagmuur: Maarten Zethoven van Thatbestman.com, BLVD.nl & Blackorange Media

Blog
PR Klaagmuur
Shelly Delwel
02-03-2016
Iedere week vragen we journalisten, bloggers en andere influencers om hun visie op het PR-vak te geven. Zij werken dagelijks samen met PR-bureaus en -adviseurs, en dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Want waar er soms irritaties vanuit PR-mensen zijn, gaat datzelfde zeker op voor media: weer een belmiep aan de lijn, weer een irrelevant persbericht in de inbox... Deze week horen we de klaagzang van de 25-jarige Maarten Zethoven aan. Na zijn studie Nederlands Recht & Nederlandse Taal & Cultuur besloot hij zijn passie voor schrijven te volgen. Richtte drie jaar geleden Thatbestman.com op en kwam vervolgens bij BLVD Man terecht. Werkt nu fulltime als hoofdredacteur van BLVD.nl en online manager bij Blackorange Media.

Als één van de weinige mannentitels wordt hij veel benaderd door PR-bureaus. Maar is hij daar wel zo blij mee? Dat lezen we deze week in de Coopr Klaagmuur.

1.Wie of wat is jouw belangrijkste nieuwsbron?
Wanneer ik in de ochtend ontwaak doe ik eerst altijd een rondje Highsnobiety.com/Complex.com/Selectism.com/GQ.com. Deze combinatie brengt je binnen enkele minuten up-to-date op het gebied van lifestyle, fashion, cars & business.

2. Van welke persbenadering was je echt onder de indruk?
Ik heb -terugblikkende- al bijzonder veel creatieve invites gehad; voor hotelopeningen,  persdiners en evenementen etc. PR-bureaus krijgen de trucjes echter steeds beter onder de knie. De aandacht wekken met een mysterieuze teaser, daaropvolgend een invite versturen én dan op de vooravond nog een reminder via Whatsapp. Works for me.

De meest opvallende invites waren:
  • Een Amsterdams straatpaaltje dat het kantoor werd binnengetild (waar we een condoom omheen moesten trekken om de flexibilteit van het rubbertje aan te tonen).
  • Een oudere man met een bolhoed die geheel in stijl een Schotse whisky kwam bezorgen.
  • Een sms krijgen met een cijfercode om vervolgens mee in te loggen op een website waar je jouw naam op de landingspagina ziet staan, daarna anoniem gebeld worden en vervolgens de stem van een man horen die je in klassiek Brits een tijd + locatie van het evenement influistert. Excellent!
3. Wat is een absolute afknapper in jouw contact met een pr-bureau?
Te pusherig, meerdere malen contact zoeken en nabellen "of ik er nog wat mee ga doen."

4. Wanneer ga jij in op een persuitnodiging?
Creativity is key. Voor mij wordt het interessant als er een verhaal achter het product zit en dit ook op de manier van de invite naar buiten komt. Daarnaast moet het evenement aansluiten bij hetgeen onze doelgroep wil lezen, moet het de moeite waard zijn om tijd in te investeren én gaat het als laatste ook enigszins om de bepaalde 'gunfactor.'

5. Wat is jouw grootste irritatie bij pr-bureaus en/of adviseurs?
Gebrekkige productkennis en enkel vanuit eigenbelang opereren.

6. Heb je je ooit weleens belazerd gevoeld door een pr-adviseur?
Neen.

7. Wat is het meest waardeloze persbericht dat je onlangs hebt ontvangen?
Een uitnodiging om een persreis te maken naar een bepaald continent. De titel van de mail was ook letterlijk 'Uitnodiging Persreis.' Bleek het -it still hurts- slechts een persbericht te zijn.  De invite was opgesteld als lokkertje. (Straight through my heart, maar toegegeven: ze hadden m'n aandacht. Voor 5 seconden.)

8. Hoe zie jij de ontwikkeling van native advertising binnen de journalistiek?
In eerdere tijden maakte wij veelvuldig gebruik van display advertising. Tegenwoordig kiezen wij als uitgever voornamelijk voor sponsored content/native advertisting. In eerste instantie vanwege het feit dat de lezer op deze manier daadwerkelijk kennis maakt met een product i.p.v. een knipperende banner ziet verschijnen (waar hij hoogstwaarschijnlijk niet op klikt) en in tweede plaats omdat sponsored content simpelweg commercieel aantrekkelijker is.

Voor de journalistiek zal het nog een interessant vraagstuk worden. De grote uitgevers plaatsen steeds meer advertorials op hoofdpagina's omdat ze zo relatief snel veel omzet creëren, maar of de trouwe, dagelijkse lezer zit te wachten op commerciële content vanuit ongewenste hoek? Ik denk het niet.

9. Wat is jouw voornaamste kritiek op PR?
Te ijverig willen praten over het 'te coole product,' wat in essentie eigenlijk niet zo cool is.

10.  Wat is jouw gouden tip voor de pr-adviseur?
Werk aan de persoonlijke band met een schrijver/influencer. Get in their phone én houd het contact informeel.

Ben je het met de volgende stellingen eens of oneens?

11. Nieuws is tegenwoordig geen echt nieuws meer.
Eens

12.   PR-bureaus verpesten de journalistiek.
Oneens

13.  Bij stijl- en taalfouten lees ik het bericht niet verder.
Eens

14.   PR-bureaus hebben meer macht dan goed is.
Oneens

15.   Het nabellen van een persbericht door een pr-bureau heeft geen zin.
Eens

Wil jij als blogger, vlogger, plogger of journalist een andere (ongezouten) mening laten horen? Vul onze PR-Klaagmuur dan met jouw klaagzang. Heb jij dus een gouden tip voor ons of wil je gewoon even lekker spuien? Neem dan contact op door te mailen naar shelly@coopr.nl.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief