PR over de grens: Ilse van Overveld in de Verenigde Staten

Blog
Interview
Jody Koehler
22-10-2014
We keren deze week met PR over de grens terug naar Amerika. Was het Eva Rijser van Edelman enkele weken geleden die vanuit de Westkust haar licht liet schijnen op haar PR werk daar, vandaag bezoeken we de Oostkust van de USA. Om iets preciezer te zijn, we zijn aangekomen in de stad Washington DC. Daar hebben we een aantal vragen voorgelegd aan de Nederlandse communicatieprofessional Ilse van Overveld, die daar werkzaam is voor de Nederlandse Ambassade. Hoe is zij daar terechtgekomen? Wat is het hoogtepunt in haar huidige functie so far? Verliep de overgang naar Washington voor haar en haar gezin vlekkeloos? En wat is haar advies voor professionals die ook een carrière in de US overwegen? Dat, en nog veel meer, deze week in 'PR over de grens' met Ilse van Overveld.

Vertel Ilse, hoe ben je als professional in Washington terechtgekomen?
Sinds 2002 werk ik als communicatie adviseur bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op de afdeling communicatie heb ik de kans gekregen me in diverse functies verder te ontwikkelen. Zo hield ik me in de eerste jaren vooral bezig met draagvlakcampagnes voor ontwikkelingssamenwerking en consulaire zaken. Later werd ik hoofd van het communicatieteam van de minister voor Buitenlandse Zaken en kreeg ik de mooie opdracht om het eerste communicatieteam voor corporate communicatie en publieksdiplomatie op te zetten. Zoals iedereen bij Buitenlandse Zaken ben ik 'overplaatsbaar'. Dat betekent dat je iedere vier jaar een nieuwe functie binnen Buitenlandse Zaken zoekt. Na 10 jaar als communicatiespecialist in Den Haag te hebben gewerkt, lonkte het buitenland. De ambassade Washington heeft een mooi communicatieteam dat ik sinds de zomer van 2012 mag aansturen. Een prachtige uitdaging waarin ik enerzijds weer een heleboel nieuwe dingen leer en anderzijds mijn 'Haagse' ervaring goed kan gebruiken.

Even iets verder terug in de tijd, wat heb je hiervoor allemaal nog meer gedaan?
Na mijn studie ben ik direct in de Haagse communicatiewereld terecht gekomen. In '97 ben ik als junior adviseur gestart bij Van Rossum & Partners waar ik meewerkte aan diverse lobby trajecten en campagnes voor bijvoorbeeld ICT in het Onderwijs en de Betuweroute. Na een paar jaar ben ik overgestapt naar het adviesteam 'beleidscommunicatie en Public Affairs' van Winkelman & van Hessen. Ook daar werkte ik voor diverse ministeries en was ik onder andere betrokken bij de totstandkoming van het Nationaal Monument Nederlands Slavernijverleden en de campagne van A naar Beter.

In 2007 studeerde je aan de University of Southern California. Wist je toen al dat je ooit voor je werk in het buitenland zou belanden?
Buitenlandse Zaken gaf me de kans om een intensieve summercourse te volgen aan USC over Public Diplomacy. Een buitenkans om met collega's van andere ministeries van Buitenlandse Zaken en internationale organisaties als de Verenigde Naties en de Wereldbank, mij verder te verdiepen in publieksdiplomatie. Ik reisde op dat moment al regelmatig voor Buitenlandse Zaken naar ambassades om met collega's afspraken te maken over communicatie 'op maat': andere culturen vragen nu eenmaal een andere communicatie aanpak. De grootste uitdaging blijft om allereerst te luisteren naar waar lokaal behoefte aan is en niet meteen in de zendmodus te schieten.

Je werkt nu zo'n 2,5 jaar in Washington. Welke activiteiten horen bij jouw functie als 'Counselor for Public Diplomacy, Press and Culture'?
Samen met mijn team dat bestaat uit 5 communicatieprofessionals adviseer ik collega's in het Noord-Amerikaanse postennetwerk hoe communicatie een bijdrage kan leveren aan het behalen van beleidsdoelstellingen en aan positieve beeldvorming over Nederland in het algemeen. We monitoren, bewaken en vormen de reputatie van Nederland in de VS. We stellen kernboodschappen op, zoeken naar de juiste netwerken en partners om mee samen te werken, organiseren seminars en debatten, schrijven speeches, schakelen met Nederlandse en Amerikaanse media, en gebruiken online en social media om ons verhaal te delen, discussies te volgen of te starten. Daarnaast besteden we veel tijd aan de communicatieve begeleiding van inkomende bezoeken uit Nederland. Het gaat dan meestal om bewindslieden of speciale adviseurs. Ook die willen hun verhaal kwijt in de Nederlandse of Amerikaanse media.

Hoogtepunt binnen deze functie so far?
Dat is lastig....er zijn al zoveel bijzondere momenten de revue gepasseerd! Ik heb enorm genoten en veel geleerd van de voorbereiding van de economische missie die Minister President Rutte in de zomer van 2013 naar Texas heeft gemaakt. Tijdens het bezoek had ik 18 Nederlandse en Vlaamse journalisten onder mijn hoede. Super intensieve dagen, waar we met een fantastisch team van de ambassade keihard hebben gewerkt om het tot een groot succes te maken.

Hoe zou je de samenwerking met 'de Amerikanen' kort omschrijven?
Zeer professioneel. Kom bij Amerikanen nooit onvoorbereid op een afspraak. Bedenk vooraf goed wat je uit een gesprek wilt halen en welke informatie zij van jou verwachten. En reken niet op een kopje koffie, want ondanks dat ze heel sociaal zijn, wordt je zelden iets te drinken aangeboden.

Ben je op dit moment met een bijzonder project bezig?
Online en social media worden ook in ons werk steeds belangrijker. Op dit moment proberen we onze digitale footprint zo effectief en efficiënt als mogelijk in te richten. Enerzijds experimenteren we met een voor ons relatief nieuw platform als Buzzfeed. Daarnaast gaan we diverse microsites, zoals EconomicTies.org en HollandFoodPartner.com samenbundelen onder een nieuw platform dat in 1 oogopslag inzichtelijk maakt wat Nederland de VS allemaal heeft te bieden. En we proberen een zo groot mogelijk, relevant Amerikaans publiek aan ons te binden via bijvoorbeeld Twitter: @NLintheUSA en Facebook: /NLintheUSA.

Verliep de overgang van het Ministerie van Buitenlandse Zaken naar Washington vlekkeloos? Of viel er ook wel iets tegen?
Een internationale verhuizing met een gezin met twee kinderen gaat niet vlekkeloos: een nieuwe omgeving, nieuwe school, nieuwe taal en in het geval van mijn man, een carrière switch zijn hele ingrijpende veranderingen. Er zijn in het begin ongeveer evenveel ups als downs. Tegelijkertijd is het ongelooflijk hoe snel iedereen zich heeft aangepast en zijn weg heeft gevonden. Het is natuurlijk een absolute buitenkans om een mogelijkheid te krijgen voor een aantal jaren in een ander land te wonen. Ik ben ongelooflijk trots op mijn gezin en we genieten enorm van het leven in de VS.

Heb je veel contact met journalisten? En zo ja, merk je verschil met Nederland?
Er zit een groot aantal Nederlandse correspondenten in de VS met wie ik veel contact onderhoud, maar vanzelfsprekend werk ik ook veel met Amerikaanse journalisten. Een groot verschil tussen beiden is er niet: iedereen zoekt naar een interessante nieuwshaak, beiden stellen gesprekken op achtergrondbasis op prijs. In Nederland is het gebruikelijk(er) dat een journalist zijn stuk voor publicatie nog even aan je voorlegt zodat het getoetst kan worden op feitelijke onjuistheden. Een Amerikaanse journalist doet dat niet. Die publiceert gewoon.

In de eerste jaren van jouw carrière werkte je aan bureauzijde, onder andere bij Winkelman & Van Hessen. Keer je ooit nog eens terug naar die zijde?
Dat sluit ik zeker niet uit. Wat mij enorm aantrok aan het werk voor een adviesbureau was de veelzijdigheid aan opdrachten en organisaties waarmee ik te maken had. Op één dag adviseerde ik over de toekomstvisie van een gemeente, een campagne rond arbeidsparticipatie van allochtone vrouwen en een roadshow van de minister voor Verkeer & Waterstaat. Sommige onderwerpen waren geheel nieuw voor me, nieuwe vensters die zich openden. Heel inspirerend.

Mis je Nederland wel eens?
Ik mis niet zozeer Nederland als wel de mensen die Nederland kleur voor me geven; mijn vrienden en familie. En mijn fiets. Die mis ik ook heel erg!

Reis je voor jouw functie ook veel?
Af en toe, niet heel vaak. Het Nederlandse postennetwerk bestaat niet alleen uit een ambassade in Washington, maar ook uit vier Consulaten-Generaal in New York, Miami, Chicago en San Francisco. Via de telefoon en videoconferencing onderhoud ik contact met de collega's in die steden, maar soms is het nodig om naar elkaar toe te reizen.

Hoop je ooit nog eens in een ander land te werken?
Dat zou fantastisch zijn. Leven in een ander land is een absolute verrijking die je niet alleen veel leert over het land waar je terecht bent gekomen, maar gek genoeg ook over Nederland. Het is heel mooi om letterlijk vanuit een ander perspectief naar jezelf te kunnen kijken. Daarnaast is het werken op een ambassade zeer afwisselend.

Wat zou jouw advies zijn aan iemand die een PR carrière in Amerika overweegt?
Het is niet eenvoudig om een baan te vinden in de VS. Zorg dat je je goed voorbereidt en kennis hebt van het uitgebreide media landschap, vakjargon etc. Denk goed na over wat jou uniek maakt en wees niet bang om jezelf (on-Nederlands) stevig neer te zetten.

Ilse - ontzettend bedankt voor je tijd en antwoorden!

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief