PR over de grens: Nathalie Huijbers in Denemarken

Blog
Interview
Jody Koehler
24-09-2014
Van San Francisco in de Verenigde Staten reizen we deze week door naar het Europese vasteland. En om precies te zijn naar de plaats Tønder in Denemarken. Daar hebben we een aantal vragen voorgelegd aan de Nederlandse PR professional Nathalie Huijbers. Zij is bij ECCO, de bekende Deense schoenenproducent, in dienst als Global PR Manager Comfort & Style. Hoe is zij daar terechtgekomen? Hoeveel talen spreekt zij wel niet als zij 87 landen moet overzien? En wat is haar advies voor professionals die ook een carrière in Denemarken overwegen? Dat, en nog veel meer, lees je hieronder terug.

Vertel Nathalie, hoe ben je als PR professional in Denemarken terechtgekomen?
Na twee jaar in Amsterdam als marcom specialist in het regionale ECCO EMEA marketing team te hebben gewerkt, werd ik gevraagd om de functie van Global PR Manager Comfort & Style op het hoofdkantoor van ECCO te vervullen. Comfort & Style is het grootste segment en bestaat uit dames, heren, kinderschoenen en leather goods (tassen etc.). Ik heb geen moment hoeven twijfelen want het hoofdkantoor is waar het allemaal begint - dichtbij de ontwikkeling en design van nieuwe collecties.

Wist je eigenlijk altijd al dat je ooit in het buitenland zou werken?
Tijdens mijn HBO opleiding HEBO heb ik een uitwisseling en stage in het buitenland gedaan. Sindsdien heb ik altijd al in het buitenland willen wonen en werken.

En ook dat Denemarken dit land zou zijn?
Aangezien ik half frans ben had ik altijd in gedachten om naar Parijs te gaan. Het werd Denemarken - ook leuk.

Maar even... je woont net over de grens in Duitsland toch?
Klopt! Het hoofdkantoor is in Tønder en Bredebro, in de regio Zuid-Jutland tegen de Duitse grens aan. Na 1,5 jaar in Denemarken te hebben gewoond ben ik naar Flensburg verhuist.

Hoe is het voor jou om als Nederlandse PR professional in Denemarken te werken?
Ik merk dat de PR principes in elk land soortgelijk zijn. Je moet ze alleen aanpassen aan de lokale cultuur en de mate van merkbekendheid en perceptie. Ik werk wel in Denemarken, maar mijn werk richt zich op de hele wereld.

Waar ben je dan in jouw huidige functie vooral mee bezig?
Op basis van de global PR strategie ontwikkel ik guidelines, tools en concepten zodat PR in 87 markten wereldwijd kan worden geactiveerd. Hierbij werk ik nauw samen met andere expertises zoals Online, Events en Social Media. Daarvoor selecteer ik relevante PR modellen uit de collectie en ontwikkel ik PR materialen zoals persberichten en look book. Ik assisteer de markten in hun dagelijkse werk en met speciale projecten, zoals het aannemen van een nieuw PR bureau. Het is ontzettend belangrijk dat de lokale PR plannen en activiteiten in lijn zijn met de global PR strategie en de business plannen. Met de PR reports als basis en een constante dialoog assisteer en coach ik de markten bij de implementatie van PR voor ECCO. Ik ben tevens verantwoordelijk voor de PR rondom CSR evenementen zoals Walkathon.

Hoe ervaar jij de omgang met de Deense media eigenlijk?
Ik ga met zowel Deense als media van andere nationaliteiten om. Ik probeer elk evenement en persbezoek te gebruiken om als een ware brand ambassador op te treden. Ik heb een ontzettend leuke baan omdat ik de pers ontzettend gave dingen kan laten ervaren op het gebied van craftsmanship, het schoenmaken, kennis van leer, scandinavische design en lifestyle etc.. Dus dat helpt enorm!

Doen jullie veel op het gebied van online PR?
Wij werken met een PR mix van traditioneel, nieuw en social. De focus kan per markt en product verschillen. Wij merken over het algemeen dat wanneer wij in print staan dit automatisch doorwerkt naar online en social. Het is daarbij wel relevant om in de juiste key media te staan. Wij werken samen met online influencers op het gebied van fashion en active lifestyle. Influencers die op een natuurlijke wijze bij ECCO passen doordat wij overeenkomstige interesses hebben, zoals hun actieve lifestyle en passie voor craftsmanship en Scandinavisch design. Het merk moet op een natuurlijke wijze in hun leven passen en andersom. PR is een discipline in constante ontwikkeling zoals je weet en wij proberen daar zo goed mogelijk op te anticiperen en in te spelen.

Je bent half-Frans, je werkt in Denemarken, je woont in Duitsland en bent PR verantwoordelijk voor 87 landen. Hoeveel talen spreek je dan wel niet?
Haha.. dat is een goede vraag. Ik voel me echt een wereldburger! Ik spreek 5 talen: Nederlands, Engels, Frans, Duits vloeiend in woord en geschrift en nu dus ook een beetje Deens. Valt wel mee toch?

Reis je eigenlijk voor jouw functie veel?
Veel communicatie gaat per tel of video conference en email. De lokale marketing managers komen gelukkig vaak naar het hoofkantoor en ik reis een aantal keer per jaar af om bij speciale PR projecten of evenementen aanwezig te kunnen zijn. Ik host pers op ons hoofdkantoor, in Copenhagen en in andere (bedrijfs)delen van ECCO, zoals onze ECCO Leather tannery in Nederland.

Hoop je eigenlijk ooit nog eens in een ander land te werken?
Ja zeker, ik hoop dat dit de start is van meer internationale avonturen.

Wat zou je advies zijn aan iemand die een PR carrière in Denemarken overweegt?
Denen lijken in veel opzichten op Nederlanders! Ze hebben hier ook een directe manier van communiceren en een fietscultuur. Ik raad aan om met open mind en veel nieuwsgierigheid in Denemarken aan de slag de gaan. Leer je Deense collega's en lokale tradities kennen en geniet ervan! Respecteer de lokale cultuur en gebruik je Nederlandse roots in je voordeel door met andere inzichten te komen.

Nathalie, ontzettend bedankt voor je tijd en antwoorden!

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief