Reclame als betaalmiddel om video’s te kijken

We weten allemaal dat we een berg videomateriaal wegwerken terwijl we aan het scrollen zijn door onze nog steeds meest favoriete social media timeline. En zo hebben de meesten van ons een guilty pleasure;van baby-, dieren- tot bakvideo’s. Mijn guilty pleasures zijn bak- en kookvideo’s op Facebook. Tot voor kort keek ik dit heerlijk zonder reclame. 

Mid-roll reclame

Zo was ik een cinnamon roll bakvideo aan het kijken toen, opeens in het midden van de video, er een 3 seconden durende Twix-reclame door m’n strot geduwd werd! WAT GEBEURT HIER? Wat blijkt? Facebook is gestart met het laten zien van reclame in het midden van video’s. Facebook noemt dit ook wel een mid-roll ad format. Dit mid-roll ad format zou publishers de mogelijkheid geven om commerciële boodschappen te tonen aan loyale kijkers die minimaal 20 seconden naar hun video kijken. De inkomsten van deze onderbrekingen gaan voor 55% naar de publishers en voor 45% naar Facebook. Voorheen konden publishers geen geld verdienen aan het plaatsen van video’s op Facebook. Nu dus wel. Is dit toeval?

Facebook Original content

Eerder dit jaar werd bekend dat Facebook Netflix-achtige content wilt maken; Facebook Original Content. De plannen hiervoor worden langzaam steeds concreter en afgelopen week werd duidelijk dat het zou gaan om twee verschillende video formats. Namelijk een long-form (30 tot 60 min) met een groter budget en een short-form (5 tot 10 min) met een kleiner budget met bijna dagelijks nieuwe afleveringen. Maar met welk budget zullen deze formats gerealiseerd worden? Zijn dat de reclame-inkomsten vanuit de mid-roll ads in onze geliefde video’s?

Reclame vs Netflix-achtige content

Het wordt mij allemaal wat ongeloofwaardig. Waar wil Facebook heen en wat kan ik verwachten? Krijg ik straks, tijdens het toegeven aan mijn guilty pleasures, ook nog zo’n irritante Clearblue reclame te zien?

Facebook wil kwalitatieve (long- en short-form) content produceren maar tegelijkertijd word ik gebombardeerd met reclames in de huidige video’s. Zijn reclames het volgende betaalmiddel om content te mogen zien? Of mogen we ook een kleine vergoeding betalen en onze favoriete content kijken zonder onderbreking? Ik weet wel waarvoor ik zou kiezen.

FacebookTwitterLinkedInWhatsApp

Gerelateerde berichten

%s

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies.
Lees voor meer informatie ons privacystatement!