Social Media Guidelines: Uit Angst of Kracht?

Blog
Opinie
Jos Govaart
13-09-2009
De laatste tijd is er een hoop te doen geweest over het gebruik van social media op de werkvloer.  Zo besloot de National Football League (NFL) in de Verenigde Staten tot een beperking van het gebruik van social media rondom wedstrijden.  Ook op de US Open is er sprake van een soort Twitterverbod. Tegelijkertijd probeerde Darren Bent via Twitter een transfer naar een andere club te forceren.

Al deze sportgerelateerde voorbeelden gaven aanleiding voor mij om eens te kijken naar wat bedrijven doen ten aanzien van het opstellen van social media richtlijnen. Welke bedrijven hebben ze opgesteld en wat is de aard van deze richtlijnen.

Hypothese vooraf: Angst regeert
Mijn gedachte vooraf is dat veel social media richtlijnen vooral geschreven zijn vanuit angst. Ik vrees voor lange documenten waarin vooral staat wat niet mag.  De eerste die ik tegenkwam gaf me alvast ongelijk. Die van Intel is kort en kent 6 duidelijke regels die eenvoudig samen te vatten zijn, met: ,,Gebruik je hersens en wees relevant".  Ook bij mijn tweede stop wordt mijn ongelijk keihard aangetoond. General Motors kent vijf hele duidelijke regels voor haar Fastlane project.  Bij mijn volgende halte blijkt dat mijn onderbuikgevoel niet helemaal ten onrechte is. Bij het IOC stuit ik op een PDF-document van drie pagina's met allerlei juridisch gebrabbel. Feitelijk vast juist, maar wat mij betreft niet de manier waarop het zou moeten. Ook bij de Harvard Law School stuit ik op een document dat niet uitnodigt tot lezen. Voor nog meer guidelines verwijs ik je naar een blogpost van Laurel Papworth.

Guidelines zijn geen onzin!
Bij Bijl, Partners in public relations (de moeder van Coopr) hanteren we de simpele regel: ,,Gebruik je verstand, leer en laat een blogposting aan een collega lezen".  De beslissing om een post te plaatsen ligt altijd bij een individuele medewerker.  Dat is een visie die vooral stimulerend werkt. Daarmee wil ik niet zeggen dat je geen richtlijnen kunt opstellen. Ik voel zelf veel voor de manier waarop Intel haar guidelines heeft opgeschreven. Hun eerste regel is: ,,Stick to your area of expertise and provide unique, individual perspectives on what's going on at Intel and in the world." Deze regel vermoedt dat Intel intern haar social media beleid organiseert door er met open vizier naar te kijken en over te spreken.  Dat is naar mijn inzicht áltijd dé manier.  Ik hoor de advocaat van de duivel al vragen: ,,Maar het kan dan toch nog steeds gebeuren dat een medewerker de vuile was buiten hangt? ". Natuurlijk kan dat gebeuren, toch ben ik er van overtuigd dat wanneer je de controle durft los te laten en mensen de vrijheid gunt, de pr-kracht van de inzet van social media vele malen groter is dan het enkele negatieve incident dat plaatsvindt. En wanneer je je online reputatie goed monitort, heb je een incident natuurlijk zo in de kiem gesmoord, door gelijk om de tafel te gaan zitten met de moddergooier.