Sport is emotie

Blog
PR
Arusha Mau-Asam
31-07-2012

Vrijdagavond was het zover, voor veel mensen en zeker voor de sportliefhebbers hét startmoment van twee weken aan de buis gekluisterd zitten. Of liever nog, in Engeland zitten en alles op de voet kunnen volgen: De Olympische Spelen zijn gestart!

 

PR voor Engeland: 'Inspire a Generation'
Na de enthousiaste reacties en verhalen van anderen moest ik de openingsceremonie van de Spelen wel terugkijken (iets versneld weliswaar). En ik kan die 2,8 miljoen Nederlanders die de uitzending live keken geen ongelijk geven. Een spetterende opening die gelijk diende als PR-stunt voor Engeland. De jeugd stond centraal (passend bij het thema van de Spelen 'Inspire a Generation'). Britse tradities, humor en moderne technische snufjes: een lust voor oog en oor :)

Sport is emotie
En zo is het maar net. De blijdschap en trots die loskomen bij een overwinning. De teleurstelling en de sportmentaliteit van doorzetten en doorgaan. Het live zien of de foto's en filmpjes van deze ontroerende momenten zien, maken de Olympische Spelen voor mij en vele toeschouwers bijzonder. Immers, een foto zegt meer dan duizend woorden. Kan emotie bevatten die met geen pen te beschrijven is.

Emotie op beeld
Logischerwijs wordt er tijdens de Spelen gefocust op de emotie van de sporters. Het is hun 'effort', inzet en zij hebben zichzelf een doel gezet dat ze willen behalen. De uiteindelijke overwinning is er een van pure blijdschap. Prachtige emoties die eenmaal vastgelegd het volledige verhaal vertellen. Tekst en uitleg zijn overbodig als het om emotie gaat. Hetzelfde geldt voor de talloze teleurstellingen die we langs zien komen. Heftige emoties die ons ook hier thuis op de bank raken.

Gelukkig staat er achter iedere sporter een gezin, familie, vrienden, naasten waarbij ze troost kunnen zoeken of die het geluk mee vieren bij succes. Ik werd geraakt door dit filmpje:

De 18-jarige Amerikaanse Alexandra Raisman  eindigde gisteren als tweede bij de kwalificaties turnen op de Olympische Spelen. Een camera volgde de spanning, het medeleven, de aanmoedigingen en de blijdschap van haar ouders. Een verhaal van inzet en trots en het vangnet dat iedereen nodig heeft.
Sport en alles wat daarbij hoort is emotie en beeld is alles wat je nodig hebt om dat over te brengen, dat mag duidelijk zijn.