Toekomstige vacature: PR Creative Director

Blog
Opinie
Jos Govaart
28-10-2013
What the fuck? Dat is wat ik dacht toen iemand laatst zei dat PR-mensen met hun poten van content marketing en brand journalism af moesten blijven omdat ze geen journalistieke know-how hebben. Grotere stierenpoep had ik lang niet gehoord. Als je als PR-adviseur je vak verstaat is dat namelijk precies wat je kunt. We balanceren dagelijks op het randje tussen commercie, inhoud en journalistieke en maatschappelijke relevantie. Maar kennelijk bestaat er een beeld als "het PR'en van content". Dat heeft niets met journalistieke relevantie te maken, maar veel meer met lef en durf. Wat we echt nodig hebben? Creatieven in ons vak.

PR-plannetje in een alinea: wat als de pleuris uitbreekt?
De creatief bij de grote reclamebureaus is een geaccepteerde functie. Bij PR-bureaus zie je ze zelden. En dat is eigenlijk raar. Creativiteit in PR is namelijk moeilijker dan wanneer je een groot mediabudget tot je beschikking hebt. Ik zie ook bij veel above the line bureaus dat zij inzien dat "earned media" steeds belangrijker wordt. Vaak is dat een alineaatje of twee in een totaal voorstel. Mitsen of maren zie je niet? Wat als redacties het idee niet slikken? Wat als er ondertussen een incident gebeurt wat alle plannen in de war schopt? Wat als het kabinet precies die dag valt?

We onderhandelen over content
We weten in PR om te gaan met onzekerheid. Wij lopen altijd, elke dag, het risico dat ons werk niets doet. Dat maakt creatief. In een tijd waar steeds meer organisaties aan de slag gaan met eigen content, wordt het moeilijker om het verschil te maken. Je hebt dus content nodig die maatschappelijk relevant is, die blijft plakken, die betekenis geeft en verder gaat dan een viraal effect.

Meer mandaat en meer kunde
Dat vraagt aan de kant van PR-bureaus twee zaken: Allereerst: Meer mandaat voor creativiteit. Als onze klanten niet de ultieme uitdager zijn of marktleider, dan redden ook wij het niet meer op basis van old skool pr en mediarelaties. Dan moeten we content produceren die echt het verschil maakt, kick ass is, inspireert, beklijft etc. Maar daar is geld voor nodig, en het geloof en mandaat om het uit te voeren en te regisseren.

De uitvoering, die vraagt om specifieke kunde. Veel communicatiemensen die in PR werken zijn verkeerd geschoold. Tekstueel. Planmatig, achter de schermen.  Aan zulke adviseurs hebben we bij Marketing-PR weinig meer. Daarom ben ik heel blij dat er een aantal opleidingen zijn die het licht gezien hebben. Ik heb zelf HBO communicatie aan de Hogeschool Rotterdam "gestudeerd". Heel eerlijk: Ik heb oneindig veel communicatieplannen moeten schrijven. Wat ik daar nu in de praktijk aan heb? Heel erg weinig. Niet voor niets is het communicatieplan al ten grave gebracht. Maar de Hogeschool Rotterdam doet het nu anders. Praktischer. Zelf aan de slag met video, zelf aan de slag met content, zelf pitchen bij echte opdrachtgevers. Kortom: niet meer opgeleid worden voor een obligate 6 of 7. Maar opgeleid worden om te winnen. Liever een 3 met overtuiging dan een afgevlakte 7. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is ook een goed voorbeeld. In korte sprints werken zij naar tastbare resultaten. Ik ben benieuwd waar dat talent straks gaat komen.

Ik doe vast een voorzet voor een takenpakket voor de coolste PR-functie van de nabije toekomst:

PR Creative Director
  • Ontwikkel creatieve strategieen voor klanten van het bureau
  • Educatie: Zorg dat je klant en je team altijd op de hoogte is van trends en waar mensen over praten.
  • Brainstorms: Organiseer creatieve sessies voor alle klanten in het bureau.
  • Regisseer foto, video en andere contentshoots voor alle klanten Bewaak de planning van de creatieve producties
  • Bewaak de kwaliteit van alle creatieve producties van het bureau.
  • Werk samen met (online) marketeers om de campagnes met PR-insights te laten schalen.
Te gekke job toch?

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief