Top of Flop in de media: KLM kersttrui

Blog
Opinie
Tamara Vlootman
01-12-2017
In de top of flop beoordelen we campagnes of media-optredens op de match met product en dienst, uitvoering en digitale doorvertaling. Deze week: de introductie van de KLM kersttrui. Want wie wil 'm niet hebben: de blauwe trui met kerstboompjes en 'flying home' erop? Blijkbaar iedereen, want alleen de XS-variant is nog te bestellen, de rest was na 3 uur al uitverkocht. Het filmpje op YouTube is al 9500 keer bekeken, op Facebook meer dan 1.000.000 keer en een select groepje media heeft het nieuws overgenomen. In dit blog beoordelen we de campagne door middel van een paar vaste onderdelen in een rapport.

Match
We komen nog vaak tegen dat de match tussen een merk en een campagne te ver te zoeken is, maar daar kunnen in dit geval zeker geen puntenaftrek voor geven. De kleur van de trui en de tekst 'flying home' ademt zowel KLM als kerst, en het 'mind your step' muziekje dat gebruikt is terwijl de KLM-medewerkers hun trui showen op die heerlijke platte roltrappen, zorgen ervoor dat de match tussen naar huis vliegen voor een gezellige kerst en de trui zichtbaar en duidelijk is.

UitvoeringDe YouTube-video is goed geschoten en gemonteerd. Maar het is geen video waaruit de intentie blijkt om hem 'viral' te laten gaan. De setting is minder gelikt dat je bij sommige andere vliegmaatschappijen in de kerstperiode wel eens eerder hebt gezien en minder feel good. De hoeveelheid mensen bij de 'catwalk' van platte roltrappen bijvoorbeeld is vrij klein. Daar hadden ze vast wel wat extra reizigers voor kunnen ronselen in ruil voor de trui ;-). Het is duidelijk wat meer dagelijkse content en dat is prima, maar voor kerst zou het gewoon nog net een tikje extravaganter mogen.

Digitale doorvertalingDe video heeft naar alle verwachting een push op social gekregen en zo te zien is er een persbericht uitgegaan naar marketing-media, zoals adformatie en luchtvaartnieuws. De link naar de shop is goed te vinden. Deze campagne was al volledig bedoeld voor digitaal, dus van doorvertaling is het lastig spreken. KLM heeft sowieso al een goede digital mindset.

KLM heeft met de kersttrui een glimlach en een duidelijk herkenbaar beeld van naar huis vliegen voor kerst. De match is dus helemaal in orde. De uitvoering van de video is voldoende en de digitale doorvertaling ook. We geven de KLM limited edition kersttrui-campagne daarom een 7,5.

 

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief