Top of flop in de media: NOS op 3 miniserie 'Dealen met je dialect'

Blog
Top of flop
José van Genderen
25-09-2017
Als geboren Dordtenaar, opgegroeid onder de rook van Rotterdam en een studententijd in Amsterdam, heb ik inmiddels een accent dat niet meer te herleiden is. Zelf vond ik trouwens dat ik prima ABN spreek, tot ik mezelf voor de zoveelste keer moest terugluisteren van de dictafoon. Ik heb blijkbaar de neiging overal een -ie achter de plakken, vandaar dit bloggie.

Maar hoe zat dat nou ook alweer met accenten en dialecten? Nog even kort door de bocht: een accent heb je als je met een zachte G praat, bij een dialect kunnen woorden vervangen worden door andere woorden, die soms veel en soms nauwelijks overeenkomst hebben. Dialecten zijn bovendien vaak streekgebonden. Of spreek je dan van spreektaal?!

Zou hebben ze het in Ouddorp, de plek waar ik mij sinds een jaar huisvest, over aerbezems en strange: aardbeien en strand. En als toppunt gebruiken ze joe en wiele voor jij en wij. Hier spreek je dus duidelijk over een dialect en ik zal doodeerlijk zijn, ik krijg daar zo nu en dan nog steeds kriebels van.

Carrière, pesterijen en trots
Een oproep om social media door NOS op 3 leidde tot een stormvloed aan reacties, aldus NOS. Zij wilden weten of dialectsprekers last hebben van negatieve reacties en wat deze reacties dan zijn. Ze kregen 150 mailtjes binnen van mensen die maar wat graag wilden babbelen over hun ervaringen.

De miniserie van NOS op 3 bestaat uit drie thema's: dialect met betrekking tot je carrière, pesterijen en trotse dialectsprekers. In de video's vertellen dialectsprekers over hoe vaak ze nagepraat werden en de enigszins vernederende sollicitatiegesprekken.

Eenheidsworst
In een tijd waar genderneutraliteit een onderwerp is dat wekelijks de kranten haalt, is het pijnlijk dat deze Limburgers, Friezen, Leidenaren en alle andere dialectsprekers nog steeds belachelijk worden gemaakt. Waarom moeten we allemaal hetzelfde klinken?

Kleine kanttekening: Wil je nieuwslezer worden bij NOS? Dan moet je toch van Algemeen Beschaafd Nederlands sprekende huize komen. Ik vraag me terwijl ik dit tik af waarom de B eigenlijk voor beschaafd staat, zou basis niet beter passen?

Kijk de video en vel je oordeel. Wat vind je ervan dat NOS een miniserie besteedt aan dialecten?