TV kijken op YouTube de toekomst?

Blog
Opinie
Shelly Delwel
01-03-2017
De meeste van mijn generatie (en ja, ik voel mij best oud als ik dit zeg) zijn opgegroeid met de tv. Ik herinner mij de dagen dat ik snel uit school sprintte om nog net een stukje van mijn favoriete serie Heart Break High te kunnen zien: je moest wel op tijd zijn anders miste je gewoon een aflevering. Iets wat natuurlijk al lang achterhaald is met tv on demand. Een trend die al jaren speelt en steeds meer terrein verovert. Het nieuws dat YouTube ook zijn reguliere tv-kanalen via een online-abonnement gaat aanbieden bevestigt dat. Voor nu voeren zij nog een pilot in de US, maar ik verwacht dat deze dienst ook snel naar Nederland zal komen.

YouTube live TVWat houdt het Youtube live TV in? Je hebt zes verschillende accounts en een digitale videorecorder, waarmee je onbeperkt kan opnemen. Het kanaal biedt lokale zenders, de grote zenders als ABC, CBS, FOX, NBC, ESPN en een aantal special interest zenders (ook sport) aan, die je kunt bekijken op je mobiel. En hun eigen YouTube Red originals. Betekent dit het einde van de tv? Ik denk dat vooral een verandering met zich meebrengt op de manier waarop wij tv gaan kijken. Eerst steeds meer de focus op digitaal en een vervolgstap voor de toekomst wordt denk ik virtual reality/mixed reality die voor iedereen toegankelijk is en die wij dichter bij ons kunnen dragen. Wij kunnen deze overal bekijken. Misschien wel via een projectie die wij als chip in onze telefoon hebben of via je bril? Ik denk dat YouTube live TV uiteindelijk ook weer ingeruild zal worden voor een andere vorm van tv kijken.

Hoe kan een merk zichtbaar zijn?Wat zal er door deze ontwikkelingen veranderen voor merken? Hoe kunnen zij zichtbaar zijn als consumenten steeds meer overgaan naar betaalde vormen van content, waarbij we niet geconfronteerd hoeven te worden, de toch meestal als vervelend ervaren, reclames? Deze zullen overigens niet verdwijnen, want ze kunnen online ook nog steeds ingezet worden via YouTube of gewoon blogs/nieuwssites. Maar de consument wordt wel steeds kritischer in wat ze wel en niet bekijken. Het wordt steeds belangrijker voor bedrijven om zelf relevante content te creëren die het bekijken waard is én deze in te zetten via hun eigen kanalen. Dit zijn immers de middelen waar zij altijd controle over hebben. Red Bull TV is daar een mooi voorbeeld van. Een eigen contentplatform die extreme sports, muziek en festivals uitzendt. Alles wat goed aansluit bij hun doelgroep en positionering is daar te zien. Voor merken een mooie uitdaging om hun waarden naar een hoger niveau te tillen en zich vooral op merkbeleving te gaan richten! Voor nu zet ik toch nog af en toe mijn ouderwetse tv nog aan.

 

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief