Van consultant tot ESTJ: de MBTI-profielen zijn binnen

Blog
Opinie
Marcel Withoos
14-08-2015
December vorig jaar ging het er al over in de blogs MBTI in de PR-wereld en Heb jij de persoonlijkheid voor PR? van Talitha, en vorige maand kwam het aan bod in Jos zijn blog Je zal maar introvert en het gezicht van een PR-bureau zijn: de Myers-Briggs Type Indicator. Een test waarin je jouw voorkeuren aangeeft, en waar uiteindelijk uitkomt wat voor type je bent. Want ben je extravert en krijg je energie van andere mensen, of haal je energie uit jezelf (introvert)? Ben je iemand die let op de details en daar blij van wordt, of houd jij de paraplu vast en zie je de grote lijnen? MBTI biedt een handvat om meer over jezelf en over jouw collega's te leren, zonder zweverig te worden. En dat leidt uiteindelijk tot betere samenwerkingen of in ieder geval begrip. Tijd dus voor een workshop MBTI met het hele Coopr-team.

Coopr Goes MBTI

Gisteren zaten we met het hele team in Breda voor een workshop MBTI, waarvoor wij allemaal al enkele weken geleden de test hadden ingevuld. Nog zonder te weten wat voor types we allemaal waren, werden we ingedeeld in groepen die verschilden per opdracht. De eerste groep waarin ik terecht kwam, riep meteen verbazing op en samen met Marlous besloot ik dat we samen ingedeeld waren omdat ik toch wel heel anders was dan Tamara en zij. Afijn, starten aan de opdracht: een verhaal schrijven over een persoon waarin woorden als introspectief, opties, switch, persoonlijk, punthoofd, filter en tijdlijn terug moesten komen.

Zo gezegd, zo gedaan: we wilden alle drie op dezelfde manier te werk gaan en hadden ook een zelfde soort verhaal in ons hoofd. Als er Awards werden uitgedeeld voor het meest concrete verhaal, dat gedetailleerd en waarheidsgetrouw geschreven is, dan waren we er zeker met de winst vandoor gegaan. Misschien toch meer overeenkomsten tussen Marlous en mij dan we dachten?

De tweede opdracht ging over het schilderen en behangen van één kamer, en hier moesten twee andere collega's en ik een stappenplan voor opstellen. Volgens hen was stap 1 het om hulp vragen aan iemand anders; voor mij was stap 1 een keuze maken tussen verven en behangen (verven!) om vervolgens een benodigdhedenlijst en budget op te stellen. In 't kort: we kwamen er niet lekker uit om één stappenplan te maken dat voor ons alle drie werkt... En dat is okay.

De Uitslag
Na nog twee groepsopdrachten hadden we voor onszelf allemaal bepaald wat voor type wij dachten te zijn. Mijn voorspelling klopte exact met wat er uit de test kwam: E (extravert), S (sensing), T (thinking), J (judging). Over sensing heb ik nog wel even getwijfeld, want intuition (N), oftewel de grote lijnen in de gaten houden, is voor mij een groot onderdeel van werken met details. En nee, judging betekent niet dat ik iemand ben die altijd meteen oordeelt, maar wel dat ik het liefst met planningen werk om methodisch en concreet aan de slag te gaan. Keuzes worden gemaakt op basis van feiten en niet op basis van hoe mensen daardoor beïnvloed worden. En een extravert, tja, ik geniet nou eenmaal van veel menselijk contact en put daar mijn energie uit.

Maar wat betekent het nu dat ik een ESTJ-type ben? Moet ik een samenwerking met Jos, een duidelijke INFP en daarmee het compleet tegenovergestelde, vermijden? Nee, dat kan een prachtige aanvulling zijn, waardoor we elkaar versterken en ieder aspect in ons werk meenemen: rekening houden met mensen én feiten, maar ook de details en de grote lijnen gelijktijdig in de gaten houden! Betekent het dan dat Marlous, die ook ESTJ heeft gescoord, en ik niet goed samen kunnen werken omdat we hetzelfde MBTI-profiel hebben en daardoor de andere functies missen? Ook niet: het is voor ons allebei de voorkeur, maar dat betekent niet dat de andere aspecten en functies niet in ons zitten. Het mooie van MBTI is dat het echt alleen de voorkeuren aangeeft, maar er is geen goed of fout en het sluit het andere ook niet uit: ik heb een voorkeur voor sensing, maar kan bijvoorbeeld niet zonder intuition. Er zijn geen betere of slechtere types, er zijn enkel verschillen (en overeenkomsten!) aan te wijzen. En dat voelt best lekker, en ik merk al dat ik er nu actief over nadenk hoe iemand graag werkt en dat probeer mee te nemen in de samenwerking.

En nu...

Gaan we MBTI toepassen en intern bekijken hoe we met zijn allen nog beter en efficiënter samen kunnen werken. Zo blijkt Tamara de introvert te zijn die verder dezelfde STJ heeft als Marlous en ik, wat verklaard waarom we fijn samen werken (we zijn allebei gericht op feiten, details en planningen) maar toch op een andere manier in het team staan: waar ik altijd energie krijg van anderen, haalt Tamara meer de energie uit zichzelf. Iets om mee te nemen in de samenwerking en rekening mee te houden.

Maar naast de collega's van Coopr, die allemaal PR creators zijn, werk ik ook (bijna) iedere dag met klanten, journalisten en bloggers, en externe partijen als drukkerijen en reclamebureaus. Daar kom je ook vaak duidelijke verschillen tegen, misschien geeneens wat betreft MBTI-type, maar wat betreft het beroep en vakgebied. Iemand van een reclamebureau kijkt vaak anders naar PR dan een PR creator, en hetzelfde geldt andersom. Als er dan ook nog onduidelijkheid bestaat over hoe iemand graag werkt, dan kan dat knap lastig zijn...

Tijd dus dat iedereen een MBTI-test en -workshop doet, voor optimaal begrip en effectief samenwerken. Weet jij jouw type al en wil je dat eens vergelijken met het mijne? Ga dan naar deze link en vergelijk. En while we're at it, laten we maar meteen allemaal ons profiel in onze e-mailhandtekening zetten. Het kan maar duidelijk zijn, toch?

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief