Vertel me die tori in ABN, ok?

Blog
Opinie
Dorieke Cieremans
08-12-2015
Vandaag is het woord 'me' uitgeroepen tot meest irritante woord van het jaar. Hier op kantoor gaan de haren overeind staan als iemand 'me' zegt, maar er zijn ook genoeg Nederlanders die zich daar niet zo druk om maken. Maak jij je druk om verkeerd/andermans taalgebruik?

StraattaalYo, fawaka? Rustig vriend, no spang! Ben jij al een beetje thuis in de straattaal die jongeren gebruiken? De Marokkaanse jongeren noemen het geen straattaal maar Moroccan Flavoured Dutch (MFD). Nederlands met een vleugje Marokkaans. Rappers zoals Ali B gebruiken straattaal in nummers, merken omarmen het voor hun commercials en winkeliers gaan op cursus om de taal te kunnen begrijpen. Ja ja, we moeten er aan geloven. Geen paniek, er bestaat inmiddels een briljant woordenboek dat je voor ieder (Engels) straattaal woord kunt raadplegen. Het laatst toegevoegde woord Drake Face: The face you make when you're a little more than just sad. Dat je het maar even weet...

Toekomst van slangStoor jij je aan foutief taalgebruik? Of de mix die jongeren maken van Nederlandse woorden met woorden uit bijvoorbeeld het Surinaams of Marokkaans? Persoonlijk kan ik me er niet zo druk om maken en ik vind het ook niet nodig om te oordelen over de manier waarop mensen taal gebruiken. Ik mag dan wel dagelijks bezig zijn met de Nederlandse taal, maar de verschillende manieren waarop mensen met taal omgaan vind ik juist leuk. En die jongeren stoppen vanzelf met straattaal, omdat ze volwassen willen worden. Beaamt ook hoogleraar Taalkunde Jaap van der Horst in dit artikel.

Hoe erg stoor jij je aan verkeerd taalgebruik?

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief