Video: aandacht voor de daklozen

Blog
Opinie
Marlous Westra
02-11-2012

De donkere dagen zijn nu echt begonnen. De zachte lente-woensdag eerder deze week was een laatste stuiptrekking van de zomer. De klok is een uur achteruit, je staat op in het donker en je gaat na het werk in het donker weer naar huis, de blaadjes vallen van de bomen. Thuis is de kub hout bezorgd zodat de openhaard weer elke avond aan kan. Kortom, het is tijd om lekker te cocoonen in afwachting van de feestdagen waar ik oprecht wel veel zin in heb.



Meer dakloze gezinnen

Maar niet iedereen wordt blij van deze donkere en gure maanden. Afgelopen februari berichtte de Volkskrant dat er in Europa zo'n 100 doden waren gevallen als het gevolg van de strenge winter. Ook in Nederland overleed een man door onderkoeling. De meeste slachtoffers waren dakloos. Recent was in het nieuws dat in Nederland ook steeds meer gezinnen dakloos raken. In Nederland leven blijkbaar zo'n 2.000 kinderen op straat. Heftige berichten, helemaal omdat je het iedereen juist gunt om lekker warm rond die kerstboom te zitten.



De onzichtbare man

In dit kader wil ik dan ook de volgende video tegen jullie aanhouden. Het is een initiatief geweest van Duitse versie van het Straatnieuws, dat krantje dat door daklozen wordt aangeboden in ruil voor een financiële bijdrage naar keuze. Het achterliggende idee is dat deze daklozen zich vaak onzichtbaar voelen, alsof mensen door hen heen kijken. Timing en locatie: Düsseldorf tijdens de topdrukke kerstshop-periode.



Het verhaal is duidelijk

De projectie op de dakloze van wat er achter hem gebeurt, alsof hij echt onzichtbaar is, maakt de bedoeling direct duidelijk. Het confronteert mensen met hun manier waarop zij omgaan met anderen. Het laat mensen stilstaan, zet hen aan het denken en spoort aan tot actie. Weer een voorbeeld van een simpel idee met groot effect. Alle magazines verkocht en de media-aandacht er omheen heeft enorm veel mensen aan het denken gezet.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief