Video: betaal met een post en schenk aandacht aan je medemens

Blog
Opinie
Marlous Westra
09-12-2012

Zo heel af en toe ben ik wel eens klaar met al die sociale media. Op een 'slechte' dag zie ik op straat, in de bus of in de trein de mensen constant met hun telefoon in de weer. Even m'n vrienden laten weten waar ik ben, wat ik doe, wat ik nou weer heb meegemaakt. Druk bezig met het creëren van een image. Samen op de bank met een mobieltje of iPad in de hand. Niet echt een teken van gezelligheid en betrokkenheid en zeker niet de manier om oprecht aandacht te geven aan je medemens.



Kerstgedachte

Op zoek naar een video van de week - die alvast een beetje de kerstgedachte in zich heeft - kwam ik een mooie campagne tegen. Facebook wordt inzet om de wereld een stukje aangenamer te maken voor de mensen om je heen. Het zorgt heel even voor een eyeopener als je teveel 'sociaal' bent bezig geweest online.



Chocola in ruil voor goede daad

In Denemarken werd een winkel geopend waar je allerlei chocolade items kon kopen. En wie maak je nou niet blij met chocola? De prijs? Geen geld maar een goede daad voor je medemens. Even een stukje persoonlijke aandacht. En niet een grote actie maar juist klein en haalbaar. Een ontbijtje op bed voor je lief, een vriend helpen bij het opruimen van z'n huis.. Bij de kassa konden mensen hun 'goede daad' posten op het Facebookaccount van het lijdend voorwerp in kwestie om bij zichzelf toch een bepaalde verplichting te creëren.



Betaal met een tweet

Er zijn meer initiatieven geweest, zoals de 'pay with a tweet' actie van Kellogg's. Maar die hadden niet de diepere laag in zich die deze wel campagne heeft. Daar blijft het steken bij het 'kopen' van iemand sociale netwerk en wordt het een soort verkapte advertising.



Niets boven reallife

Zelf doe ik liever geen afstand van m'n Facebookaccount maar m'n behoefte reikt tot een bepaalde hoogte. De echte mensen om me heen en de waardevolle één op één momentjes met vriendinnen of familie in real life, daar kan niets aan tippen. En of ik dat nou wel deel met de wereld of niet maakt echt geen verschil.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief