Video: Delen wij online te veel?

Blog
Opinie
Shelly Delwel
28-01-2014
Stel je loopt op straat en een onbekende roept jouw naam en vertelt je dat je gisteren bij de Italiaan uit eten bent geweest met een vriendin. Dat klopt inderdaad, maar hoe kan hij dit weten? Is hij soms helderziend? Je zal toch vreemd opkijken als dat je overkomt?

Privacygevoelig
Toch is de kans groot dat het je overkomt als jij actief op social media bent. Veel van wat je online deelt kan door vreemden gelezen worden. Uiteraard kun je bij Facebook wel zelf bepalen wie wat ziet, maar door aanpassingen en updates gebeurt het wel eens dat alles weer openbaar wordt. En zelfs uit de profielbeschrijving van jouw Twitter-account is persoonlijke informatie te halen. Zelf ben ik redelijk terughoudend met het delen van persoonlijke informatie via social media, omdat het bij iedereen terecht kan komen. Het effect van social media kan soms groter zijn dan je van te voren bedacht had.

Social media Eperiment
De Amerikaanse comedian Jack Vale nam de proef op de som en zette het "Social Media Experiment" op. De video doet erg denken aan de video van de

Grappig of reality check?
Het is grappig om de gechoqueerde reacties van de mensen te zien, maar tegelijkertijd ook wel confronterend. Alle persoonlijke informatie ligt op straat en is heel makkelijk te vinden, echter zijn wij ons hier vaak niet echt van bewust. Misschien toch tijd om even te checken wat jij online hebt staan?

Verschuiving populariteit kanalen
Opvallend is wel dat jongeren in actie komen als zij direct effect van het delen van informatie ondervinden. Juist ja, als hun ouders te dicht bij hun 'informatie' in de buurt komen. Zo zijn er steeds meer ouders op Facebook te vinden, waardoor er een daling in de populariteit van Facebook is te zien. Veel jongeren verplaatsen zich hierdoor naar andere kanalen als Instagram en Snapchat. Daarbij is het op Instagram ook mogelijk om jouw account privé in te stellen, maar Snapchat loopt wat dat betreft nog verder voor en speelt goed in op de 'privacy' van jongeren. Foto's zijn namelijk slechts tijdelijk zichtbaar en je kunt ze gericht naar vrienden sturen. Wellicht een eerste stap naar meer online privacy?