Video: guerilla pr actie houdt politici aan hun beloftes

Blog
Opinie
Marlous Westra
20-10-2012

Tijdens de zoektocht naar een mooie video van de week stuitte ik op een aantal kanshebbers. Deze is het geworden: de 'make the politicians work' guerilla pr actie. De campagne is uitgevoerd in Yekaterinburg, Rusland. Een beetje exotisch dus, al is het onderwerp gevoelsmatig niet een ver van ons bed show. Dat is iets universeels en van alle tijden, namelijk hoe houd je de politiek aan hun beloftes en hoe voorkom je dat deze loos blijven?



De situatie

In Yekaterinburg, een van de grootste steden van Rusland zijn de wegen bar slecht. De lokale politiek had al een aantal keren toegezegd iets te doen aan alle scheuren en gaten in de weg maar er gebeurde niets. De burgemeester en consorten waren drukker met het werken aan hun eigen pr dan aan die van de stad. De wegen hadden niet hun prioriteit, tot ergenis van de bewoners. De lokale website URA.ru, die informatie brengt over het leven in Yekaterinburg, schakelde over tot actie.



Verwachte output

De rationale van de campagne is simpel, low budget en effectief. Pak de lokale politici op hun mooie beloftes die ze niet waarmaken. Breng ze daar direct mee in verband en speel in op hun lakse houding. Het zwakke punt is hun imago, gezichtverlies lijden is geen optie. De verwachte output was directe reparatie van de wegen. Maar het werd nog mooier.



Kwestie van prioriteiten stellen

De beelden van de karikaturen waren voor iedereen zichtbaar, die moesten dus weg. En zo werd opdracht gegeven: verwijder de tekeningen maar laat de gaten voor wat ze zijn. Alleen wisten de politici niet dat het nieuws al veel verder was dan Yekaterinburg. Dit stellen van prioriteiten was niet een pleister op de wond maar juist het zout erin. De schoonmaakactie onderstreepte alleen maar meer de voorkeur voor hun eigen pr en het wegmoffelen van de onderwerpen waar ze zich eigenlijk mee bezig moesten houden.

Niet heel verrassend voor ons pr mensen, veroorzaakte deze miscalculatie een tweede pr hype en braken ze hun eigen imago nog verder af. Geen andere keuze restte dan nederig het hoofd buigen en oplossen die problemen. Boontje komt om zijn loontje. En onderaan de streep? High impact versus low cost. Een prima geslaagde actie wat mij betreft.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief