Video: Racisme? Die Amerikanen toch..

Blog
Opinie
Marlous Westra
03-02-2013

Afgelopen week, in de auto op weg naar kantoor, luisterde ik naar BNR. Normaal gesproken altijd redelijk serieus. Maar deze ochtend was er gegniffel, wat overging in een soort gehik. Ietswat knullig. Waarom? Om een Amerikaanse commercial, in opdracht van Volkswagen, als aanhaker op de Superbowl. In de studio bekeken ze samen het filmpje. Schijnbaar heel grappig maar zonder beeld komt het toch niet helemaal over. Misschien wat voor m'n blog, dacht ik. Als ze er bij BNR om kunnen lachen, dan is ie vast de moeite waard. Maar eerst even zelf checken, met beeld.



Racistisch

Vervolgens zocht ik de video online. Wat ik vond was zo typisch. De Amerikanen waren er vol overheen gevallen. Het was racistisch, zette de Jamaicanen voor schut en ga zo maar door. Om de gemoederen wat te sussen reageerde Wykeham McNeill, minister van Toerisme en Entertainment van Jamaica luchtig dat het toch echt de Amerikanen waren die een issue hadden met de commercial en zeker niet de mensen van Jamaica. Hij zei in een statement:

"I think this is a very creative commercial which truly taps into the tremendous mass appeal that brand Jamaica and its hospitable people have globally. I urge persons all across the globe to do exactly what the commercial portrays, which is to tap into your inner Jamaican and 'get happy.'"

Kijk en oordeel zelf. Mijn idee: soms zijn die Amerikanen echt niet te volgen.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief