Elke week staan we stil bij de ‘Video van de week’. Een format waarbij we één video voor jou uit het enorme aanbod van YouTube tillen. Dit kan een hilarische, pijnlijke, indrukwekkende of informatieve video zijn. Filmpjes die treffend inhaken op de actualiteit of ‘ouwetjes‘ die je zeker gezien moet hebben. Eén ding is zeker, de video’s raken allemaal het PR en communicatie vak. Vandaag staan we stil bij het fenomeen ‘open journalism’.

Open journalistiek

Het idee dat wij, als gewone burger, anno 2012 kunnen reageren op de output van media is inmiddels wel bekend. We becommentariëren, delen, complementeren en bekritiseren het nieuws op verschillende manieren. Integratie van deze mogelijkheid als onderdeel van het journalistieke proces is echter nieuw. En dit is precies waar de Guardian zich als modern medium in wilt onderschrijnen, met ‘open journalism‘. En het mag duidelijk zijn, dat gaat verder dan het laten zien van tweets in een nieuwsuitzending.
Op 29 februari maakte de Guardian dit beleid duidelijk met de Three Little Pigs campagne. De video laat zien hoe het nieuws van het sprookje tot stand komt, van een eerste bericht, nuanceringen, updates, reacties van het publiek en verspreiding via social media. Kijk maar snel…

Video gespot die past bij deze rubriek? Mail jody@coopr.nl met een korte toelichting. Alvast bedankt!