Vileine. Omdat millenials ook feministisch zijn.

Blog
Top of flop
Marlous Westra
08-03-2016
8 maart. Internationale vrouwendag. Dat is vandaag. Een onderwerp dat jan en alleman uitnodigt om een - al dan niet feministische - mening te ventileren. Reden genoeg om dat eens even te beschouwen in de dinsdagblog.

Ik ben een millenial. Op een randje. Door mijn moeder opgevoed het mantra 'zorg dat je financieel onafhankelijk wordt'. En met 'wees nooit afhankelijk van je vent'. Reacties op een bepaalde opvoeding, een andere tijd. Maar ik ben er wel naar gaan leven. Studeren, een baan en door, door, door. Paar kinderen erbij, maar toch praktisch full-time blijven werken. Afhankelijk? Never nooit.

Vrouwendag in Nederland, nodig of niet?

Grappig hoe een N=1 kan bepalen hoe je zo'n internationale vrouwendag ervaart. Mijn inziens is zo'n dag in Nederland niet nodig. Ik heb ook geen vriendinnen die het anders doen dan ik. Daarnaast heb ik heel wat vrouwelijke collega's in een soortgelijk schuitje..

Of steek ik mijn kop in het zand? Is het niet stiekem waar dat we ons als vrouwen een slag in de rondte werken maar (uitzonderingen daar gelaten) toch altijd qua salaris en functie achter blijven op mannen? Tegelijkertijd heb ik ook weer niet zoveel met kreten als 'vrouwen aan de top'. Maar toch. Een greep uit de quotes in de media leert dat er ook in Nederland nog steeds werk aan de winkel is.

"De hele dag zal gezegd worden dat vrouwen vooral part time willen werken - als ze überhaupt al willen werken. De hele dag zal ik me afvragen waarom anno 2016 nog volksstammen menen dat vrouwen zó handelingsonbekwaam zijn dat ze part time dienen te werken," Ebru Umar in Metro.

"Feministen hebben al die tijd gelijk gehad. Hun onrechtvaardige gevoel klopt. Vrouwen behoren niet ondergeschikt te zijn aan mannen. Die positie is niet biologisch, maar cultureel bepaald en dus veranderlijk," Carel van Schaik in Opzij.

BNR is zelfs bezig met het samenstellen van een lijst van topvrouwen die speciaal vandaag in het zonnetje gezet moeten worden. Via #BNRvrouw kan je jouw favo topvrouw aanmelden voor de lijst... Dat vind ik dus wel weer vrouwendag op z'n kop. Waarom alleen vandaag als we die aandacht voor gelijkheid tussen man en vrouw zo belangrijk vinden?

Nieuwe feministische golf

Blijkbaar waait er door Nederland een nieuw soort feministische wind. Harm Edens sprak laatst in BNR mediazaken met Hadjar Benmiloud over haar nieuwe platform Vileine. Feminisme in een nieuw en jong jasje. Dus niet voor het publiek Opzij, maar voor vrouwen tussen de 20 en 35 - millenials dus - voor wie het vanzelfsprekend is dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn. Haar motto? More boobs, less bollocks. Volgens Hadjar biedt Vileine: "Intelligente content voor ambiteuze en slimme vrouwen die behoefte hebben aan een glossy met gidsfunctie waar je hersens niet van in appelmoes veranderen".

De toon is gezet. Met 50 content producerende vrouwen die allemaal vanuit hun eigen expertise naar een onderwerp kijken, moet Vileine deze belofte gaan waarmaken. Al heb ik niet zo veel met feminisme en Vrouwendag in Nederland, de insteek van Vileine vind ik wel degelijk interessant. Blijkbaar zijn feministen niet per definitie zuur met okselhaar. Ik ga Vileine eens even in de gaten houden.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief