Visueel mortuarium van The New York Times

Blog
Opinie
Jody Koehler
15-10-2013


Ik werd vorige week gewezen op de website The Lively Morgue. Een Tumblr-site van de New York Times waarop ze oude foto's uit het redactiearchief van de krant delen. Jarenlang werden deze kiekjes verborgen gehouden voor het grote publiek, maar sinds een jaar ontsluit The New York Times dagelijks een foto. Naar schatting zijn er zo'n 10 miljoen negatieven en 13.500 dvd's vol digitale beelden in het archief te vinden. Zouden ze dagelijks 10 foto's delen, dan komt het einde in zicht ergens rond het jaar 3935.

Check de achterkant!
The Lively Morgue geeft werkelijk een fantastisch beeld van de historische en alledaagse dingen in en rond de stad New York. En wat ik zo bijzonder vind dit initiatief, is dat ook de aantekeningen van de journalist en de archivaris aan de achterkant van elke foto wordt weergegeven. Rechts van elke foto staat een thumbnail die je niet mag missen! Want juist deze aantekeningen, samen met het korte onderschrift, zorgen ervoor dat elke foto meer zegt dan een duizend woorden. Wanneer werd de foto gebruikt? Hoe vaak? Wat kreeg de fotograaf betaald? En in welk formaat kwam de foto terug in de krant? Al deze informatie is te achterhalen.

Voorbeeld foto voorkant

Voorbeeld foto achterkant

Alternatieve verbinding met lezers
En vanwaar nu dit initiatief van de New York Times? Omdat het 150 jaar oude archief stof lag te happen. En omdat de krant op deze digitale manier een nieuwe, alternatieve verbinding kan maken met (potentiële) lezers. Tenslotte nog een mooie bijkomstigheid, elke foto is ook te koop.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief