Voetbal is religie

Blog
PR
Marlous Westra
28-05-2014
Met het WK voor de deur begint hier en daar de voetbalgekte weer de kop op te steken. Weinig andere zaken brengen mensen zó samen als voetbal. En schopt je eigen nationale team het ver, dan wil je natuurlijk alle wedstrijden live volgen. Zelfs als je geen voetbalfan bent. Ik ken bijna niemand die niet meegaat in de waanzin.

Voetbal onder werktijd
Qua wedstrijdrooster komen we er in Nederland nog redelijk relaxed vanaf. Dat wil zeggen, een fijne aftrap rond 18 uur of 21 uur. Niet te laat en lekker ná het werk. Voetbalfanaten in andere landen komen er wat slechter vanaf. Neem bijvoorbeeld gastland Brazilië. Voor de Braziliaanse voetbalfans zullen sommige wedstrijden midden op de dag gepland zijn. Met andere woorden: tijdens kantooruren. Nou zullen werkgevers daar vast wel coulant mee omgaan als Brazilië de finale haalt, maar een Braziliaanse bierproducent is hier tóch handig op ingehaakt.

Gaatje in de wet
Voetbal wordt al sinds jaar en dag omschreven als een religie. Het is een mediageniek onderwerp en er is zelfs een korte film over gemaakt. Overal ter wereld is het hetzelfde verhaal. Een bierproducent in Brazilië heeft dit gegeven handig aangegrepen om zichzelf op de kaart te zetten. Vrijheid van geloofsovertuiging of religie is namelijk een klassiek grondrecht.

Rechtmatig vrij
Foca Bier huurde vanuit dat inzicht een legalteam in dat uitzocht of 'voetbal' officieel geregistreerd kon worden als religie in Brazilië. En wat bleek? Dat was gewoon mogelijk. En laat het nou net in de wet zo geregeld zijn dat je vrij krijgt voor alle activiteiten die te maken hebben met jouw geloofsovertuiging.. Op de campagnesite Futból Religiao kunnen werknemers aangeven wanneer zij vrij willen om hun geloof te 'beoefenen'. Hun werkgever ontvangt vervolgens een mailtje waarin er wordt gewezen op de rechten van de werknemer.

https://www.youtube.com/watch?v=ArM7b5nRcKM

Wie wil dit nou niet? Het is natuurlijk een campagne met een knipoog. Vaak zijn werkgevers net zulke voetbalfanaten als het personeel. Maar het heeft Foca als kleine bierproducent in ieder geval stevig op de kaart gezet.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief