Waar o waar vind ik toch mijn inspiratie?

Blog
Opinie
Jody Koehler
26-09-2016
Inspiratie is eigenlijk niet zo heel moeilijk te vinden. Het starten met zoeken daarentegen wel. Persoonlijk geloof ik dat inspiratie overal wel te vinden is. En voor iedereen. Het lastige is, je hebt een bepaalde status van waarneming nodig. Want het fenomeen an sich, is niet zo gek ingewikkeld: inspiratie is een wisselwerking tussen externe prikkels en wat je hersenen ermee doen. En per definitie kun je dus zeggen dat inspiratie van buitenaf komt. Hoe irritant ook... het komt en het gaat. Vandaar wellicht ook dat Van Dale zegt: inblazing. Het wachten op inspiratie is dan ook volstrekt zinloos. En het is ongelooflijk hoeveel mensen wel zo in die wedstrijd zitten. Ze wachten en zeggen bijvoorbeeld: 'Ik heb echt behoefte aan meer inspiratie!' De harde realiteit, inspiratie komt niet zomaar naar je toe. Het vraagt om actie, om beweging, om doen. En ja, van jezelf welteverstaan.

Dus laat ik je hierbij een 10-tal tips geven die je hopelijk helpen om te beginnen met inspiratie te zoeken:

1. Kies voor rust
In ons drukke bestaan speelt rust een zeer belangrijke rol. Ook als het gaat om inspiratie. Zoek eens bewust 15 minuten rust op een dag en pak die hangmat. Of ook prima, boek dat weekendje weg.

2. Ga naar buiten
De natuur zit natuurlijk vol met externe prikkels. Maak die wandeling of stap in dat bootje. En luister eens bewust naar je omgeving. Doe desnoods even je ogen dicht.

3. Zoek water op
Een omgeving met water staat garant voor inspiratie. Vandaar ook dat vele ideeën onder de douche of in bad ontstaan. Of jazeker, op het toilet.

4. Ken jezelf
Een belangrijke vraag is: waarom inspireert iets of iemand jou? Het antwoord op die vraag zorgt voor meer focus in jouw zoektocht.

5. Omring je met type A
Type A zijn mensen die je energie geven. Type B mensen die je energie kosten. Ben je dus op zoek naar inspiratie, kies bewust voor wat extra tijd met Type A.

6. Verander van omgeving
Door altijd maar in dezelfde omgeving te zitten blijven nieuwe, externe prikkels uit. Zoek deze eens bewust op en werk een dagje in een koffietentje of in het park.

7. Lees
Niet alle lezers worden inspirerende leiders, maar inspirerende leiders zijn vast en zeker wel allemaal lezers. Harry Truman, voormalig President van de VS, sprak deze woorden. Dus duik eens in dat boek dat al weken in je kast ligt of lees eens die blogsposts die je geselecteerd had.

8. Creëer
Kies een onderwerp, pak een eierwekker en probeer eens iets 15 minuten lang te creëeren. Niet stoppen en doen wat in je opkomt. Schrijf, schilder of praat. Non-stop.

9. Luister eens naar anderen
Ontmoet nieuwe mensen en probeer eens goed te luisteren. En luisteren om te begrijpen, niet om te reageren. Het zal je zeker inspireren en misschien zelfs verrijken.

10. Quote
Als afsluiter en ter inspiratie nog deze quote: "To be inspired is great, to inspire is incredible".