Waarom AI-influencers voor merken nog geen optie zijn

Blog
Influencer Marketing
Bas Hakker
17-08-2023
AI-influencers zijn behoorlijk in opkomst, zo lezen we in een NOS-verhaal. Toch denkt Guylaine de Kort van Coopr dat merken nog steeds liever samenwerken met echte influencers.
Esther Olofsson reist bijvoorbeeld de hele wereld over, zo lezen we in het NOS-verhaal maar ze bestaat niet echt. De opkomst van generatieve AI maakt het gemakkelijker om zo’n persoon neer te zetten. De Nederlandse YouTuber Jordi van den Bussche, AKA Kwebbelkop, werkte jarenlang aan het maken van een virtuele versie van zichzelf.
 
Samenwerken
De grote vraag is of het interessant is voor merken om samen te werken met soortgelijke influencers. Lotte Willemsen, directeur van het SWOCC, denkt van wel. "Ze doen wat je wil, worden nooit ziek en ze komen niet terecht in een schandaal. Tenzij je dat wil natuurlijk.” In het verhaal legt Joris Demmers, universitair hoofddocent marketing aan de Universiteit van Amsterdam, de vinger op de zere plek. "Als de populaire influencer Enzo Knol een ijsje eet en dat niet lekker vindt, mag je verwachten dat hij dat zegt. Daar zit een echte ervaring achter. Maar als een AI-influencer dat doet dan weet je dat een bedrijf daarvoor betaalt.”

Guylaine de Kort van Coopr houdt zich al een jaar of zeven bezig met influencers. Het belangrijkste onderdeel van succesvolle samenwerking is in haar ogen de ‘fit’ tussen het merk en de influencer. "En dat gaat verder dan de cijfers; het is belangrijk dat je een influencer echt goed kent om te beoordelen of ze bij het merk passen. Je gaat dus vooraf altijd even praten zodat je die fit kan beoordelen.”Juist omdat die match tussen merk en influencer zo belangrijk is, ziet zij drie redenen waarom het voor merken nog niet het moment is om met virtuele influencers samen te werken:

1. Menselijkheid
Volgens De Kort werken merken vooral met influencers samen vanwege de menselijke eigenschappen van de influencers. "Als het goed werkt dan stralen de karakters van de influencers af op het merk, maar dat effect zie je niet als het AI-influencers zijn. Mensen willen zich kunnen identificeren met echte personen. Daarom zijn echte menselijke emoties en ervaringen onderdeel van het succes van de influencer, maar dat zal bij AI stukken minder zijn.’

2. Band met achterban
De Kort ziet dat influencers altijd een intensieve band opbouwen met de volgers. "Ze organiseren een Q&A op Instagram of een fandag en zo maken ze de fans echt onderdeel van hun leven. Er zijn al wat experimenten geweest met bots die hetzelfde doen, maar dat is toch anders. Merken die met influencers samenwerken, liften mee met die manier van werken en bouwen dus ook een band op met de fans, dat zal bij AI veel minder zijn.”
 
3. Authenticiteit
De Kort denkt dat het voor de kijkers nog lastiger zal worden om het echte van het commerciële te onderscheiden. "Voor een influencer is het heel logisch om uit te leggen waarom ze samenwerken met een bepaalde sponsor. Misschien gebruiken ze het merk al een tijdje of voelt het als een logische fit. Daarin moeten ze de kijkers echt meenemen, maar bij AI zal dat lastig worden. Daar zullen mensen denken: het is AI dus de sponsor bepaalt wat de influencer doet.”
 
Conclusie: te vroeg op het feest
Concluderend vindt De Kort het nog te vroeg om AI-influencers op grote schaal te koppelen aan merken. ‘Wij krijgen er ook nooit vragen over… Voor innovatieve merken uit de technologiehoek zou het nog wel eens kunnen werken; daarbij verwacht de doelgroep dat ze als pioniers meedoen aan soortgelijke experimenten en nieuwe technologieën omarmen, maar voor traditionele merken zou ik dit niet snel adviseren. Dat heeft in mijn ogen alles met die emotie te maken; mensen willen meeleven met influencers, voelen wat zij voelen, en dat is bij AI-influencers nog niet echt mogelijk. Daarom is het belangrijk voor merken om zorgvuldig na te denken over de juiste balans tussen menselijke authenticiteit en meegaan met technologische innovatie. Het succes van influencermarketing draait om het opbouwen van echte verbindingen tussen echte mensen. Wat mij betreft is dat onvervangbaar.”

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief