Waarom je baas (niet) aan de social media moet

Blog
Opinie
Tamara Vlootman
03-11-2014
'Captain of industry twitter niet', zo kopte het stuk van Jonathan Witteman in de Volkskrant afgelopen vrijdag. Uit onderzoek blijkt dat van de Nederlandse AEX-bedrijven, bedroevend weinig topmannen- en vrouwen communiceren over wat ze doen. En dat terwijl het "een mooi alternatief is voor zouteloze televisiereclames of pr-berichten", aldus de journalist. De pr-afdelingen van deze bedrijven lukt het schijnbaar niet hun bovenlaag de noodzaak in te laten zien van af-en-toe een update op persoonlijke titel. En dat terwijl het transparantie-tijdperk al lang en breed van start is. Moeten de topmannen- en vrouwen meer de schijnwerpers naar zich toe trekken anno 2014?

Hier moet je rekening mee houden als je je baas naar voren wil schuiven:

Leent je type bedrijf zich ervoor?
Wil je doelgroep graag weten hoe de nieuwe wintercollectie schoenen eruit ziet? Dan hoeft dat op zich niet via de CEO. Sterker nog, dan heeft de doelgroep misschien meer aan medewerkers die hun persoonlijke ervaringen delen. Echter, bij een bedrijf als Shell (Ben van Beurden, 252.000 volgers, 0 tweets) schijnt de doelgroep, voornamelijk aandeelhouders, wel degelijk behoefte te hebben aan informatie van de Big Man. Bijvoorbeeld over de verkoop van buitenlandse pompstations. Hoewel het bij Shell aannemelijk is dat de beurs en overige gevoelige zaken het de CEO lastig maken, lijkt dit een gemiste kans om Shell richting de aandeelhouders te profileren.

Is hij of zij communicatief vaardig?
Pr- en communicatie is niet voor niets een vak op zich. Zeker bij beursgenoteerde bedrijven is een misstap sneller gemaakt dan goedgemaakt en dat kan flinke (reputatie)schade opleveren. Niet echt een merk, maar wel een goed voorbeeld van een behoorlijk verkeerde inschatting is premier David Cameron die publiekelijk werd uitgelachen tijdens zijn poging zichzelf als een sterk leider te profileren. Pijnlijke pr-nachtmerrie.

Wat voegt het toe aan je merk?
Het is vooral belangrijk dat een apart communicatiekanaal van je baas iets toevoegt. Dat kan alleen als hij of zij niet los staat van de overige communicatie van het merk. Als het communicatiekanaal wordt gebruikt voor updates die niet in lijn liggen met de communicatie vanuit de rest van het bedrijf, kan het gevoel ontstaan dat het er bij jouw merk nogal rommelig aan toe gaat. Een persoonlijke toevoeging op mededelingen vanuit het bedrijf, zoals een gevoel van trots of verdriet, kan echter goud waard zijn voor een gevoel van menselijkheid en transparantie.

Twijfel je of dit bij jouw baas van toepassing is? Check onderstaande voorbeelden om te zien hoe het wél moet: Exact, Erik van der MeijdenRET, Pedro PetersFloraHolland, Lucas VosDeloitte, Cees de BoerNLE, Harald Swinkels

Dit zijn allemaal voorbeelden van Twitter. Ziet jouw baas de noodzaak in zichzelf te profileren én kun je op deze drie vragen met 'ja' antwoorden? Bedenk dan ook goed welk medium je kiest. Dit moet goed bij de persoon en het bedrijf passen. Onderstaand in de grijze balk een aantal voorbeelden van social media voor de iets snellere updates, maar voor meer diepgang is (daarbij) een blog ook aan te raden.

En, waarom moet jouw baas (niet) aan de social media?

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief