Wat kunnen we leren van Kane's Google+ hangout release?

Blog
Opinie
Noesjka van der Helm
04-10-2012


Begin deze week presenteerde de Nederlandse rockband Kane hun nieuwe single 'Come Together' met een speciale Google+ hangoutsessie. Fans verzamelden zich op het sociale netwerk om de eerste geluiden van de single te horen. Niet alleen een première van het nieuwe nummer, ook van Google+ op deze manier inzetten. Slim aangepakt en mooi uitgerold.

Quality time
We weten allemaal wat de voordelen zijn van de Google+ hangout, maar het regelmatig gebruiken, dat is een totaal ander verhaal. Hiermee nam Kane natuurlijk wel een klein risico. Aan de andere kant: het is Kane... Ze hebben een huge fanbase en bovendien is het wel even geleden dat ze iets nieuws hebben uitgebracht. Kane kwam met iets waar al lang op werd gewacht (nieuw nummer), de echte fan wil dit natuurlijk absoluut horen. Bovendien bleef het niet bij het presenteren van de single, maar duurde de sessie bijna een half uur met ruimte om vragen te stellen aan Dinand en Dennis. Het zou makkelijk zijn geweest om een concert te geven op een exclusieve locatie, al dan niet aangejaagd via social media, maar dan heb je niet de quality time met en voor fans die ze nu wel hadden.

Brokjes content
De hangout was de eerste plek waar 'Come Together' te horen was. Niet via de mainstream media of op een concert of persconferentie. Gericht op hun belangrijkste doelgroep: de fans. De sessie was geen losstaande actie die opeens uit de lucht kwam vallen. Het werd vooraf al aangekondigd via de blog, het Twitteraccount en de Facebookpagina van Kane. Waardoor fans en andere volgers op de hoogte waren. Op Facebook hadden ze voorafgaande aan de sessie al een actie: raad de cover waarbij steeds weer een nieuw gedeelte van de cover werd onthuld. Via deze sociale netwerken houden Dinand en Dennis hun volgers steeds op de hoogte van de stappen die ze zetten: Facebookactie, hangoutsessie, optreden op 3FM en 538, exclusieve première van de video op Nu.nl. En ga zo maar door. Een combinatie van interessante brokjes informatie, integratie van de verschillende social media kanalen, scherpe timing en slimme uitrol van de campagne. Eerst de fans, daarna de rest.

Engagement
Wat levert dat dan op? De fans waren ook enthousiast geweest wanneer ze de single als eerst op de radio op een concert hadden gehoord. Het gaat erom dat Kane iets extra's en iets onverwachts heeft gedaan om de fans te belonen voor hun fan-zijn. Gaan ze nu minder kaarten verkopen? Natuurlijk niet, eerder meer.Een aantal van de reacties:

Geweldig!! Ik zat met een big smile achter me laptop!!

Ik vind 'm meteen heel erg vet! Het lange wachten wordt meteen beloond! Ben nu nog nieuwsgieriger naar het album.

Wauw!!!!!!! wat was dit leuk!!! en een heerlijk nummer, kom maar door met die data's want dit moet live gespeeld worden!!!!

Het Twitter-effect?
In Nederland is Google+ natuurlijk nog steeds niet doorgebroken bij het algemene publiek. Het echt actief inzetten is dan in veel gevallen ook nog behoorlijk voorbarig. Mits je hier iets presenteert dat zo gaaf en exclusief is dat mensen er wel naartoe moeten komen. Het is leuk om the after effect in de gaten te houden. Wanneer er meer van dit soort initiatieven komen, doet de muziekindustrie misschien wel voor Google+ wat radio en TV hebben gedaan voor Twitter: mainstream worden.

De hangoutsessie

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief