Wat maakt een merk sexy?

Blog
Insights
Lenneke van der Waals
19-01-2018


sexy (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)1 seksueel aantrekkelijk2 gewild, in trek
In ons werk bij Coopr hebben we de mogelijkheid om te kiezen voor merken die bij ons als bureau passen. We hebben er affiniteit mee, zien er een mooie toekomst in of de boodschap spreekt ons aan. Onze hamvragen zijn vaak:'Begrijpen we het merk?''Gebruiken we het product of de service zelf?''Kunnen we een biertje drinken met de mensen?'

Het mag duidelijk zijn dat een vonk enorm belangrijk is. Maar wat is die vonk precies?Wat maakt een merk nou sexy?

Deze vraag hebben we voorgelegd aan Gandor Bronkhorst, hoofdredacteur Esquire.nl, Maarten Bloem, hoofdredacteur Playboy en Chris Riemens, hoofdredacteur FHM.nl. Wat opvalt uit de drie meningen is dat merken in feite worden beoordeeld als mensen. Met sommige mensen heb je een klik, de persoonlijkheid spreekt je aan en ze zien er goed uit. En met sommige mensen klik je minder...

Een vonk
Gandor Bronkhorst, Deputy Editor Esquire: "Je houdt van een merk om dezelfde redenen als waarom je van een mens houdt. Of dat nou een hechte, langdurige band is of een vonk die overspringt, er kunnen duizenden redenen voor zijn. Precies datzelfde geldt voor de vraag wanneer je iemand sexy vindt. De vonk moet overslaan - in karakter of in uiterlijk (liefst beide natuurlijk). Een merk dat zichzelf kent en daar voor gaat staan, is sexy uit zichzelf. Dat is ook zelfvertrouwen. Een mooi uiterlijk is dan hetgene waardoor je het niet kunt weerstaan. Om de grootste inkoppers te vermijden noem ik een paar voorbeelden off the beaten track: Volvo, Montblanc en Kever Genever".  

Content = king
Chris Riemens, Hoofdredacteur FHM; "Een merk wordt voor mij sexy om over te schrijven als ze toffe content produceren. Content = en blijft king. Zoals Red Bull. Begonnen met een tanderosie-stimulerend energiedrankje, maar met hun indrukwekkende contentstrategie hebben ze inmiddels zo'n beetje het hele extreme sports segment en alles wat cool is geclaimd. Een ander voorbeeld is Netflix. Die genereren zoveel free publicity, puur omdat ze veel interessante content droppen. Dankzij de content is het merk Netflix sexy geworden. Zelfs zo sexy, dat de uitdrukking Netflix and Chill is ontstaan. Hoe sexy wil je het hebben? Maar ook kleinere merken met minder budget, maar die wel viral potentie hebben, zijn voor lifestyle journalisten waardevol om over te schrijven".

Visueel cool
Maarten Bloem, Hoofdredacteur Playboy: "In Playboy proberen we een lichtje te schijnen op jonge Nederlandse ondernemers, omdat we het mooi vinden dat jonge mensen de sprong in het diepe wagen. Op sites zoals Kickstarter zien we merken ontstaan en ondernemers gaan buiten de gebaande paden om oorspronkelijke producten proberen te creëren. Zoals een stel Australiërs die een masker hebben gemaakt dat werkt met LED licht waardoor je als een gorilla op een feestje rond kan lopen. Of het werkt weet niemand, of het slaagt ook niet en of het een blijvend merk wordt ook niet. Wel dat het visueel cool is, en dus leuk voor ons als Playboy om aandacht aan te geven".

Ik ben het eens met de mannen en zie ook dat merken, net als mensen, bepaalde identiteiten hebben. Met sommige merken heb je meer affiniteit dan anderen. Vaak zijn merken tot in de puntjes uitgedacht. Net zo vaak zijn ze door de loop van de jaren en omstandigheden veranderd in iets totaal anders omdat ze een nieuwe doelgroep aan willen spreken, met de tijd mee willen gaan of hun services of producten zijn veranderd. Consumenten hebben de keuze uit talloze merken en worden er overal mee geconfronteerd. Om als merk op te vallen in de drukke wereld is menselijk blijven misschien wel de belangrijkste learning. Want wat wij waarderen in mensen, waarderen we als consument ook in merken: we houden van merken die durven, een sterke inhoud hebben, maar vooral volledig zichzelf zijn!

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief