Welke influencers zou ik volgen in de jaren 90?

Blog
Influencer Marketing
Bas Hakker
17-08-2023
Natuurlijk mopper ik wel eens op mijn kinderen die de hele dag naar influencers kijken op YouTube en andere social media. Maar hoe had dat in de jaren negentig gegaan als er destijds YouTube was? Zou ik dan influencers hebben gevolgd?
Natuurlijk had ik er zeker een stuk of vijf in de gaten gehouden:

1. Een voetbalinfluencer
Terwijl wij het met de VHS-videobanden van Johan Cruijff en Wiel Coerver moesten doen, had ik zeker een influencer gaan volgen die in een goed jeugdteam speelde, liefst bij een profclub. Hij zou zijn trukendoos opengooien en de beste skills laten zien.
 
2. Een praat-met-meisjes influencer
Natuurlijk liepen er ook in de jaren 90 meisjes rond op de middelbare school, maar geen idee wat je tegen hen moest zeggen. Moet je iets vertellen over voetbal, een praatje beginnen over het weer of zouden ze graag een grapje willen horen? Wij hadden allemaal geen idee. Handig toch als iemand had gezegd: ze houden van humor, van belangstelling tonen, van gewoon aardig doen. 

3.  Eentje om op de sportredactie van de Telegraaf te komen
Of Valentijn Driessen het moest doen weet ik niet, maar aan zo’n influencer heb je tenminste wat. Eentje die zou vertellen dat je eerst heel veel stukken moet tikken voordat je strategisch gaat toewerken naar die leuke plek op de redactie. Die zou zeggen: "als je gewoon steeds beter wordt dan komt de rest vanzelf.”
 
4. Eentje om geen last van je ouders te hebben
Dat is ook niet slecht als puber natuurlijk; zo’n influencer die een beetje uitlegt hoe je kan ontkomen aan al die regels van thuis. Het zou wel een korte video zijn trouwens met daarin alleen de tip: achttien worden.
 
5. Eentje om topverhalen in de kroeg te vertellen
Vol bewondering luisterde ik altijd naar de topverhalen van mijn vrienden in de kroeg. Wat was het handig geweest als iemand online uitlegde hoe je een goed verhaal vertelt; met een spanningsboog, een cliffhanger en een begin en eind.
 
Conclusie: van alle tijden
Influencers zijn van alle tijden dus ertegen strijden als ouder heeft geen enkele zin. Het is nu eenmaal menselijk dat we graag iets leren van andere mensen en door social media zijn de Marco van Bastens, Madonna’s en Van Goghs veel dichterbij dan vroeger. De beste aanpak is de manier waarop Kluun ermee omgaat in zijn boek over pubers: "als er gevaar dreigt, maak je wat regels en als dat niet het geval is dan ga je gewoon zelf als ouder wat leuks doen.”

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief