Wie heeft er gelijk? Mart of Tom? 4 tips voor "news stretching"

Blog
Tips & Tricks
Jos Govaart
23-06-2014
Afgelopen weekend veroorzaakte good old Mart Smeets een relletje. Ofschoon ik de suggestie van het relletje groter vond dan het relletje zelf, zette Mart Smeets "de aanval" in op Tom Egbers. Tom Egbers stond voor een mooi Braziliaans stadion maar had eigenlijk geen nieuws. Smeets verklaarde daarbij dat hij vroeger op zijn flikker zou hebben gekregen als hij in beeld was maar niets te melden had.  Egbers verklaarde daarbij dat de regels van de journalistiek veranderd zijn en dat het publiek nu eenmaal wil dat hij verslag doet, nieuws of niet.

https://www.youtube.com/watch?v=4Eo53B9SkyU&feature=kp

Wie heeft er nu eigenlijk gelijk? Ik schreef in mijn intro al dat ik het eigenlijk helemaal geen relletje vind. Sterker nog: Ik denk dat beide heren het best eens zijn met elkaar. Smeets verdedigde de inhoud, Egbers de moderne tijd.  Als PR-professional hebben we dagelijks te maken met dit fenomeen. Het publiek zit wanneer iets het gesprek van de dag is, steeds weer te wachten op de volgende update. Ik noem het maar "updategeilheid". We willen meer van hetzelfde onderwerp. Ik betrap mezelf er tijdens dit WK ook op. Na de wedstrijd tegen Spanje wilde ik langs alle televisiestations, social media, sites van de NOS, FIFA, BBC etc. Puur om te kijken of er ergens nog een update was. Of er érgens nog een camerastandpunt van de goal van Robin van Persie te vinden was dat ik nog niet had gezien. Dit leert mij twee zaken:

Moeilijk om te beklijven

Nieuws is vluchtiger dan ooit.. Een bericht dat vandaag op de voorpagina van NU.nl staat is dezelfde dag al verdrongen door ander nieuws.

Stretch je nieuws, 4 aandachtspunten.

Je bent niet klaar na het verzenden van je persbericht. Je bent ook niet klaar na de publicatie. Er is weinig nieuws dat zonder extra inspanning langer meegaat dan een uur of vier. Denk daar dus over na. Stretch je nieuws.

Een paar overwegingen:
  • Maak meerdere koppen voor je nieuws zodat je hetzelfde bericht meerdere keren kunt delen. Ga niet spammen en kies het juiste ritme. Maar er is altijd een verschil tussen de ochtend,middag- en avondploeg.. En tussen de interesses van consumenten en persvoorlichting.
  • Maak visuele snackcontent van je nieuws. Persberichten met beeld scoren beter. Maar natuurlijk niet die suffe foto met een certificaat. Zorg voor inhoud, verpak die visueel en zorg ook dat die losse visuele content gedeeld kan worden via Facebook en Twitter met een pakkende tekst erbij.
  • Start het gesprek over een onderwerp:Stel, je hebt een onderzoek uitgevoerd en je scoort free publicity met het onderzoek. Je bent dan nog niet klaar. Start het gesprek over het onderzoek met belangrijke stakeholders en online beïnvloeders. Pas dan trek je het onderwerp pas echt naar je toe.
  • Denk na over alternatieve middelen: events, webinars, workshops, video, twitterchats, Google Hangouts. Kortom: experimenteer.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief