Wist jij dat het PR vak een eigen museum heeft?

Voor zover ik kan zien heeft het marketingvak er geen. En ook het salesvak ontbreekt de eer. Maar ons vak, jazeker wel! Ons vak heeft een heus eigen museum. En het is gelegen, waar anders ook, in de wijk Gramercy Park in New York City. Om precies te zijn: 151E 25 Street. Twee weken geleden, tijdens onze inspiratiereis door de VS, kon deze must-see attractie voor ons dan ook niet op het programma ontbreken. Het was een bezoek meer dan waard: The Museum of Public Relations.

Edward Bernays
In een hoekje op de tweede etage van Baruch College is de grootste en meest historische PR verzameling ter wereld te vinden. Het museum wordt sinds 1997 gerund door Shelley Spector en bestaat grotendeels uit de nalatenschap van Edward Bernays op Wikipedia. Samen met Ivy Lee, één van zijn voornaamste pupillen, wordt deze Oostenrijker gezien als één van de grondleggers van ons vak. Zijn gehele persoonlijke boekenverzameling is in dit museum te vinden, net als velen bedankbrieven (o.a. van presidenten), originele posters en legendarische foto’s. Zelfs een rekeningoverzicht van zijn PR bureau uit 1939 en het postvakje van zijn sterfdag zijn er terug te vinden. Maar, er zijn ook tientallen video-interviews te vinden met PR grootheden als Daniel Edelman, Harold Burson en David Finn. Zoals onderstaande video, waarin Bernays uitlegt hoe hij ervoor zorgde dat bacon and eggs het standaardontbijt voor vele Amerikanen werd.

De eerste PR campagne
Wat velen niet weten is dat Bernays een zeer bijzondere band had met zijn oom, Sigmund Freud. Jazeker, die Freud. Hij zorgde persoonlijk, onder andere door een professionelere toepassing van psychoanalyse, psychologie en beïnvloeding van massagedrag, voor de erkenning van het PR vak. Om vervolgens ook als eerste in de wereld PR les te geven, op NYU. Tactieken die wij allen nog dagelijks toepassen vonden toentertijd z’n oorsprong; denk aan PR stunts, het verbinden van BN’ers aan producten of het laden van imago’s door bepaalde producten. Een case die iedereen in ons vak zou moeten kennen is hier een mooi voorbeeld van: de rokende vrouwen tijdens de ‘Torches of Freedom’ campagne. De flamboyante Bernays bedacht het allemaal.

Mocht je dus binnenkort richting New York gaan? En ben je net zo gek op het PR vak als wij? Maak dan even een afspraak met Shelley en bezoek dan zeker dit museum. Wij vonden het heerlijk om even terug in de tijd te stappen en daar rond te snuffelen.

Tip: volg het PR museum op Twitter, Facebook of Instagram!

FacebookTwitterLinkedInWhatsApp

%s

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies.
Lees voor meer informatie ons privacystatement!