Zitten jouw kids op Facebook?

Blog
Opinie
Marlous Westra
05-06-2012

Gisteren werd bekend dat Facebook overweegt om kinderen, jonger dan 13 jaar, toe te laten op de site. Kinderen onder de 13 met een eigen profiel op Facebook. Dat kan toch niet? Of toch wel. Waarschijnlijk vind je er al miljoenen als je nu gaat kijken. En een heel aantal van hen wordt geholpen door hun ouders. Nu ik zelf moeder ben, vind ik het eigenlijk best ver gaan. Ook al is die van mij pas net een jaar, hij zit nu al met z'n vingertje over mijn iPhone te zwiepen omdat ie in de gaten heeft dat dat een bepaald effect heeft.

Verbieden?
Ik weet zeker dat je de ontwikkeling niet tegenhoudt. Elke generatie groeit anders op. Ik ben zelf begonnen zonder mail en mobiele telefoon. En kijk waar we nu staan. Misschien dat je een kind van 10 op dit moment nog kan zeggen, je mag niet op Facebook. Maar wat over nog eens 10 jaar? Misschien geef ik m'n kind als hij 10 wordt met m'n volle verstand wel een iPad voor z'n verjaardag en Facebook-ed ie zich een slag in de rondte. Ik kan het me nog niet voorstellen maar het zal in sommige gezinnen vast allang gebeuren.

Controlfreak
En dan heb je nog de content. Daar wil je als ouder toch controle over houden? Persoonlijk vind ik dat ook echt hun verantwoordelijkheid. Ik zou namelijk willen weten met wie mijn kinderen in contact komen, wanneer en wat ze zeggen tegen wie. Controlfreak? Overbezorgd? Ongetwijfeld. Maar getver, de verhalen van vieze mannen die zich voordoen als leeftijdsgenootjes of een kind dat zo gepest wordt via internet met zelfmoord tot gevolg. Ze komen direct in me op. Controle wordt een dagtaak!

p>

Toestaan
Dus ja, toestaan of verbieden? Het wordt een lastige. Zeker als vriendjes en vriendinnetjes meer mogen dan dat wat binnen je eigen normen- en waardenkringetje past. Dat doet me denken aan iets van vroeger. Iedereen kreeg zakgeld, behalve ik... Maar toen ik aangaf dat iedereen zakgeld kreeg (ongeveer de halve waarheid), was het snel geregeld. Als ouder houdt je toch rekening met wat andere ouders doen. En dan heeft verbieden geen zin. Het is een groot cliché maar waar. Als je de controle wilt houden, is het beter om niet te verbieden maar om te omarmen en juist vrijheid te geven. Samen zitten en uitleggen. Je kinderen vroegtijdig leren wat verstandig internetgedrag is en er vooral niet te krampachtig mee omgaan.

Tips?
Facebook heeft gelukkig al andere instellingen voor minderjarigen dan voor volwassenen. Waar wij instellen dat bepaalde informatie zichtbaar is voor 'iedereen' (op internet) is 'iedereen' voor minderjarigen beperkt tot vrienden, vrienden van vrienden en bijvoorbeeld het schoolnetwerk waarvan zij onderdeel zijn (op Facebook). Maar dan nog. Uit onderzoek blijkt dat een doorsnee tiener ongeveer 300 vrienden op Facebook heeft. Als hij of zij informatie deelt met 'vrienden van vrienden' betekent dit dus al een honderdduizenden-publiek. Dat is natuurlijk ook de kracht van social. Maar mocht Facebook hun plan doorzetten, dan zal ik volledig op de hoogte zijn van hun privacy-instellingen voor minderjarigen. Gelukkig heb ik nog een jaar of 10 de tijd om me in te lezen. Of gaat het sneller dan we denken...

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief