Coopr Model: Creativity - Een goed idee vereist durf én regels!

Blog
PR
Arusha Mau-Asam
09-08-2017
De rode draad in al ons werk is het Coopr Model: een model dat ons inspiratie en houvast biedt om geïntegreerde plannen te maken. Het zorgt ervoor dat ons werk ook resultaten oplevert en laat zien dat pr veel meer kan zijn dan alleen het onderhouden van mediarelaties. In deze blogserie nemen we je mee in alle onderdelen van het Coopr Model. Vandaag: Creativity!

De doelen zijn bepaald, de doelgroep is helder, de overkoepelende strategie staat als een huis: tijd om na te denken over de creatieve invulling. Wat heb je nodig om een verhaal goed te vertellen? Hard nieuws vliegt vanzelf. Hetzelfde geldt voor verhalen die zo uniek zijn, dat ze vanzelf nieuws worden. Feit is: heel veel verhalen zijn dat niet, al zijn ze wel relevant. Dan komt het op creativiteit aan. In deze tactische fase bedenken we bij Coopr manieren om het verhaal op de juiste manier vorm te geven. Dit betekent dat we kiezen voor een consumentenactivatie, het toepassen van een afwijkende onderzoeksmethodiek, een samenwerking met een influencer, of het toevoegen van andere ingrediënten zoals een expert of een psycholoog. Ook bepalen we in deze fase of een verhaal visuele ondersteuning nodig heeft (denk video, gif, motiongraphic, etc.)

Creativity: Groot is niet per sé beter
Wat verstaan we onder creativiteit? Creativiteit wordt gedefinieerd als het vermogen om nieuwe dingen te maken, nieuwe ideeën te bedenken en innovatief te zijn. Creativiteit is de doorvertaling van de strategie. Hebben we de 'kapstok' voor bijvoorbeeld een campagne bepaald, dan is het tijd om in te zoomen op de zogenoemde 'tactics'. Een tactic kan groot of klein zijn, het belangrijkste is dat het idee past in het grotere geheel van de strategie. De creatieve tactics bij elkaar moeten optellen.

De kick-off van een creatief idee is de brainstorm
De meest gebruikte manier om tot big idea(s) te komen is brainstormen. Dat doen we bij Coopr ook voor élke strategie én de creatieve uitwerkingen. Voordat je aan een brainstorm start is het belangrijk dat iedereen die deelneemt aan de brainstorm de briefing en/of relevante (achtergrond)informatie heeft. Wat is de vraag? Wat zijn de insights en wat is de gekozen strategie? Vervolgens stel je het brainstormteam samen. Denk hierbij niet 'hoe meer des te beter';  max 5 á 6 man is meer dan genoeg. Kijk daarbij wel naar het type mensen - het is goed om verschillende mensen met verschillende achtergronden bij je brainstorm te betrekken. Zo kan het heel interessant zijn om iemand aan te haken die midden in de doelgroep zit waar je je vanuit de klantvraag op richt. Of iemand die juist helemaal niets weet van het onderwerp -  in beiden gevallen kan dit verrassende blikken opleveren die heel nuttig kunnen zijn in het brainstormproces.

Be bold, maar hou je aan de regels
Er bestaan wel meer dan honderd verschillende brainstormtechnieken. In essentie is brainstormen een creativiteitstechniek die wordt gebruikt om snel veel nieuwe ideeën te genereren. Er wordt bij het brainstormen gebruik gemaakt van verschillende technieken: associëren, connecties en combinaties maken van ideeën. Hierbij is steeds het doel (jaja): nog meer nieuwe ideeën. De meest gebruikte brainstormtechniek is dan ook divergeren - meer hierover kun je lezen in 'Van brainstorm tot goed idee' in het Coopr Magazine. Divergeren kun je op talloze manieren doen (daarover meer in een ander blog). Brainstormen kan alleen, maar meestal wordt het in groepsverband gedaan.

Maar welke brainstormtechniek je ook gebruikt om de ideeënstroom te stimuleren en op gang te houden, iedereen moet zich aan de Rules of Brainstorming houden om tot de ultieme tactics te komen.

Rules of Brainstorming
    • Accepteer alle ideeën zonder te oordelen: geen idee is te gek
    • Borduur voort op ideeën van anderen: denk 'en', in plaats van 'maar'
    • Blijf gefocust op de vraag: je krijgt betere output wanneer iedereen de vraag scherp heeft
    • Inspireer anderen en moedig wilde ideeën aan: wilde ideeën geven vaak de doorbraken. Het is gemakkelijker om later ideeën te downsizen
    • Laat iedereen om en om zijn ideeën delen: op die manier kunnen alle ideeën gehoord worden en kan er op ideeën gebouwd worden
    • Ga voor kwantiteit en niet voor kwaliteit: het hoeft nog niet perfect te zijn.
Is de brainstorm voorbij? Dan is het tijd om het kaf van het koren te onderscheiden. Hoe je dit doet? In 5 simpele maar essentiële stappen:
  • Plak alle ideeën op een muur of bord
  • Cluster de ideeën op thema's of vorm (bijv. events, activatie, onderzoek, etc.)
  • Maak een persoonlijke top 5 (waanzinnig, goed, aardig...)
  • Stem! Welke ideeën zijn favoriet?
  • Evalueer en wees kritisch. Hoe rond is dit idee? Kan dit wel? In deze ronde mag je je kritische en beoordelende blik opzetten.
  • Bij Coopr werken graag met één BIG idea en hangen daar slimme, kleine(re) tactics onder. Zo heeft de klant wat te kiezen en tellen alle tactics bij elkaar op. Stuk voor stuk doorvertalingen van unieke insights en de overkoepelende strategie.

    Inspiratie voor de creatieve ziel
    Uiteraard laat ik jullie dit blog niet verlaten zonder wat inspiratie. Een mooie en simpel voorbeeld van hoe insights, strategie en een creatieve tactic bij elkaar komen is bijvoorbeeld een 1 april-campagne die we voor een van de stofzuigertypes van onze klant Bosch hebben uitgerold. Belangrijkste insight: stofzuigers zijn saai én kinderen zijn vaak bang voor stofzuigers.Strategie: Bosch maakt stofzuigen leuk.Tactic/creative idea: Dierenhoezen voor stofzuigers.

    En zo zijn er nog talloze creatieve campagnes te bedenken die zó raak zijn. The Missing Type; een verhaal met duidelijke urgentie: er zijn meer bloeddonors nodig, maar de creatieve en visuele doorvertaling is waanzinnig. Like My Addiction is eveneens een campagne met een sterke boodschap: alcoholpreventie,  maar zó slim bedacht. Een sneaky sociale campagne met een duistere twist. In de wereld waarin alles mooi, mooier, mooist wordt gepresenteerd op Instagram dook daar de fictieve vrouw Louise Delage. Op het eerst gezicht een Parisienne met een chique en heerlijk leven, maar langzaam wordt aan 17.000 nietsvermoedende volgers onthuld dat ze een groot drankprobleem heeft. Heel krachtig in elkaar gezet.

    Content up next
    Dacht je dat je er was nadat je de strategie hebt omgebogen tot creatieve tactics? Think again! Tijd om de tactics te vertalen naar de juiste vorm, de volgende keer vertellen we je meer over de content.

    Verleg je grenzen!

    schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
    Schrijf je nu in voor
    onze nieuwsbrief