Video inzetten als marketingtool

Blog
Opinie
Noortje Kleijnen
05-11-2015
Dat video online een belangrijke rol aan het spelen is, mag duidelijk zijn. De groei is enorm en we delen en liken massaal video's op sociale media. We vinden filmpjes leuk, grappig, pakkend of zelfs ontroerend. Daarnaast biedt de techniek om een video online te krijgen steeds meer mogelijkheden en kan vrijwel iedereen een video opnemen en delen met de rest van de wereld. Instagram lanceerde onlangs bijvoorbeeld Boomerang, waarmee je met gemak een gifje maakt en deelt. Ook Snapchat is het ideale platform om in no time een filmpje online te knallen. Zelfs Facebook speelt erop in door profielfoto's te vervangen door 'profielvideo's' (bron).

Een goede video kan dus de perfecte marketingtool zijn, dat hebben we zelf bij Coopr ondertussen ook al gemerkt. Vorige week hielden we nog consumenten voor de gek voor Energiedirect op Rotterdam Centraal en voor Johnny Doodle maakten we een teaser die door Rotterdammers massaal gedeeld werd, onder meer dankzij het hoge 'kippenvel' niveau, wat een veelgehoorde reactie was.

Als online marketeer zou je dus wel gek zijn als je deze kansen niet benut binnen je marketingstrategie. Zoals collega Madawa vorige week al predikte in zijn blog, wordt het gebruik van online banners steeds vaker als irritant ervaren en zorgen Adblockers voor ruis in je communicatie. Dankzij videocontent kunnen marketeers een verhaal vertellen en daarmee hun doelgroep doelgerichter benaderen, op deze manier omzeil je dus die ruis. Het gemak van het plaatsen van videocontent, zorgt echter voor een enorm aanbod, waardoor het steeds moeilijker wordt om je te onderscheiden. Ik ging op zoek naar een aantal tips.

Wees mobielMobiele devices zijn de desktop aan het inhalen als het gaat om bekeken video's. Volgens ADI (Adobe Digital Index) is de verwachting dat er aan het eind van 2016 evenveel video's worden bekeken via mobiele devices als op de desktop (bron).

Verticaal of horizontaal?Waar eerst alle video's horizontaal gefilmd werden, maakt verticaal nu een opmars. juist door het grote mobiele gebruik wordt verticaal steeds aantrekkelijker, op deze manier heb je namelijk meteen een full screen beeld zonder dat je het scherm moet draaien. Snapchat, Meerkat en Periscope kozen bijvoorbeeld al bewust voor deze aanpak (bron).

Zorg voor interactieEen persoonlijke touch in je video kan zorgen voor meer interactie met je doelgroep.  Zoals ik eerder aangaf: vertel een verhaal. Maar interactie kan ook letterlijk betekenen dat je kijkers mee laat doen in je video. onlybecausewecan.com/ is daar het perfecte voorbeeld van.

Denk aan je platformWaar op Instagram 15 seconden al genoeg zijn, kan je op Facebook de aandacht wat langer vasthouden en uitgaan van een minuut. Belangrijk is dan weer wel dat je met je video direct de aandacht trekt én vasthoudt, want mensen beslissen in 3 seconden of ze blijven hangen of niet.

Deze tips helpen je om je video beter in te zetten, maar toch denk ik dat het vertellen van je verhaal het allerbelangrijkste blijft. Dan kan je video aan alle kanten kloppen, als het niks bij je doelgroep losmaakt ga je alsnog verloren in de (video)massa.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief