LEGO World 2023

Sinds de eerste editie in 2001 is LEGO World uitgegroeid tot een traditie en een van het bekendste familie-evenement in NL. Vanaf 2013 wordt het jaarlijks georganiseerd en inmiddels is het het grootste LEGO evenement ter wereld (qua omvang, duur en bezoekersaantallen). Na drie jaar afwezigheid wilde de LEGO Groep de 20e verjaardag van dit geweldige evenement groots vierenvan 18-24 oktober 2023 in de JaarbeursUtrecht. Het doel was 90.000 bezoekers te verwelkomen om hét gezinsuitje van het jaar te beleven! 
Doelstellingen
  • Maximale bekendheid scoren voor de 20e verjaardag van LEGO World.
  • Inzet van traditionele media outreach, maar ook creatieve concepten en advertorials. 
  • De exposure moest bij de doelgroep (ouders en volwassen LEGO fans) een sense of urgency en overweging creëren om naar het event te komen in de herfstvakantie, en daarmee traffic te genereren naar LEGOworld.com.  
  • Een eenvoudige, maar effectieve aanpak, geen behoefte aan extra activaties of (pers)events ter plekke.  
 

Inzicht 
Er zijn veel verhalen te vertellen over (de geschiedenis van) LEGO World. En na drie jaar afwezigheid door de Corona pandemie, was er onder veel kleine én grote fans een enorm enthousiasme om hun favoriete event eindelijk weer te kunnen bezoeken. Ook waren er diverse LEGO bouwwerken voor het eerst aanwezig op de eventvloer (zoals een Lamborghini op ware grootte gemaakt van LEGO stenen), die een niche doelgroep aanspreken. Deze drie elementen hebben we op diverse manieren ingezet bij onze PR aanpak.  
 
Aanpak 
Qua traditionele outreach zijn er bij de start van de kaartverkoop en de start van het event respectievelijk een persbericht en media alert uitgestuurd naar een brede perslijst.Dit leverde vele aankondigingen op in nieuws- en parenting titels met vermelding van kaartverkoop en de website. Daarnaast hebben we print- en TV interviews opgezet met Annemarie de Munnik, Marketing Director LEGO Benelux, en volwassen LEGO fans om hun verhaal en herinneringen over LEGO World te vertellen. Tijdens het event zijn zowel lokale als landelijke TV crews, zoals Hart van Nederland en RTL Nieuws, alsook niche media langsgeweest om een reportage te maken van het event en de bijzondere bouwwerken. De populaire gaming website GameKings kreeg zelfs een exclusief kijkje achter de schermen tijdens de opbouw.
 
Om de free publicity aanpak te ondersteunen is een paid campagne met de Persgroep opgezet, waarbij twee artikelen werden gepubliceerd op parenting website JM Ouders. Het eerste artikel was een aankondiging van het event en het tweede stuk was een interview met een volwassen LEGO fan, die als vrijwilliger al jaren betrokken is bij het opbouwen van de vele bouwwerken op LEGO World. Deze artikelen werden ook bij andere Persgroep titels met passende doelgroep aangejaagd.   
 
Als laatste is er door ons in samenwerking met productiepartner Provoductions en presentatrice Nienke van Dijk een driedelige videoreeks gemaakt over LEGO World. In video 1 zien we Annemarie de Munnik vertellen over de geschiedenis van het event. In video 2 sprak Nienke met twee AFOL's (Adult Fans of LEGO) over wat LEGO World voor hen betekent. In video 3 krijgt de kijker een kijkje achter de schermen tijdens de opbouw van LEGO World waarin Rondal Nlandu (PR manager) een aantal leuke feitjes deelt. Deze video’s dienden meerdere doelen: content voor op de officiële sociale kanalen van LEGO, profilering van LEGO medewerkers, plaatsing bij artikelen van mediapartner (JM Ouders) en belang van samenwerking met / zichtbaarheid voor AFOL (Adult Fans of LEGO) gemeenschap.  


 
Resultaat 
Onze PR aanpak heeft geresulteerd in meer dan 70 publicaties in print, online en RTV media, met een bereik van bijna 17 miljoen en PR waarde van 150.000. Enkele hoogtepunten naast de reportages van RTL Nieuws, Hart van Nederland en GameKings waren diverse uitgebreide artikelen in Algemeen Dagblad (met doorplaatsingen in overige regionale edities), In de Buurt Utrecht, RTV Utrecht, vele ervaringsverhalen en social posts bij mama/family-blogs en een uitgebreid artikel over de Lamborghini Sian bij Autovisie. De 20ste editie van LEGO World was elke eventdag volledig uitverkocht, waardoor het streven van 90.000 bezoekers ruimschoots werd behaald.  
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief